2022-02-03 - Helma POC Obex Pure

Základní popis a parametry

Model lyžařské helmy POC Obex Pure je jednou z nejlehčích lyžařských a snowboardových přileb ve své třídě. Lehká in-mold konstrukce helmy, skořepina ABS a měkká výstelka EPS jsou ideální pro celodenní bezpečné a pohodlné ježdění. Vnitřní nastavitelnost velikosti helmy bez nutnosti výměny výstelek, regulovatelné odvětrání, přední integrované větrací otvory proti zamlžování brýlí.

  • Sezóna: 2021/2022
  • Provedení: halfshell
  • Konstrukce skořepiny: In-mold s EPS výplní
  • Certifikáty: EN 1077 - Class B, ASTM F2040
  • Hmotnost: 420 g
Hlavní přednosti a specifikace:
  • lehká in-mold konstrukce s měkkou výstelkou EPS
  • skořepina ABS
  • nastavitelná velikost
  • integrované otvory pro odvod vlhkosti z brýlí
  • pevná spona na lyžařské brýle
  • kompatibilní s POD AID Communication Ear Pads

Cena: 3.499 Kč

Zkušenosti

Milka:

Oproti mé staré helmě Scott je tato helma opravdu lehká, takže se pohodlně nosí. Vnitřek helmy má měkké výstelky.

Moje velikost XS/S odpovídá obvodu 51-54 cm, manželova velikost M/L odpovídá obvodu 55-58 cm. V obchodě jsem ovšem zkoušela vystavený model ve velikosti XS/S, který byl už očividně opotřebovaný, takže zcela nová helma vyzkoušená doma mi byla malá, ačkoli jsem ji povolila co to šlo. Přitom obvod hlavy mám 52,5 cm. Po asi 5 dnech lyžování výstelky trochu povolily a helma teď naštěstí sedí dobře.

Helma se upíná plastovou přezkou pod bradou. Bohužel, popruhy protažené přezkou nedrží pevně, mírně kloužou, takže helma se během dne sama trochu povoluje. Dokonce až tak, že se mi zapnutý popruh vyvléknul z pod brady, to se mi se starou helmou nikdy nestalo. Po otestování ideálního nastavení je tedy vhodné popruhy prostě sešít.

Helma je typu halfshell, tedy má měkké a odnímatelné chrániče uší. Při nasazování helmy se mi jednou nechtěně podařilo jeden chránič vycvaknout a měla jsem dost problém ho vrátit zpátky. Chrániče jsou, doufám, dost kvalitní, oproti mé staré helmě je v této nové znatelně hůř slyšet.

Některé weby uvádějí, že je helma vybavena technologií SPIN, která má při pádu zeslabovat rotační síly, které mohou poškodit mozek. Proto jsme tyto helmy kupovali. V brožurce, která byla u helmy přiložená, se o tom ale nic nepíše, takže předpokládám, že tato helma technologií SPIN vybavena není.

Odvětrávací otvory nejde uzavřít. U těch umístěných vzadu to až tak nevadí, ale u předních, které jsou někde v oblasti přechodu čela a vlasů je to dost nepraktické. Zřejmě mají umožňovat proudění vzduchu a zamezovat tak zamlžování brýlí. Při silných mrazech tudy ale proniká studený vzduch, a ještě horší je situace při sněžení, kdy se v případě mokrého sněhu otvory v podstatě ucpávají sněhem, který pak třeba v kabince taje a namáčí helmu, kuklu a v extrému voda prokapává až do brýlí. Lyžování v dešti, které už jsem taky několikrát absolvovala, si v této helmě moc neumím představit. Okraje odvětrávacích otvorů ve skořepině navíc nejsou úplně dobře začištěné.

Upevnění lyžařských brýlí je na týlu pomocí gumičky, která se zahákne za plastovou sponu. Brýle tedy lze upevnit snadno a velmi rychle, gumička je navíc dost pevná, takže drží. Moje dlouhodobá zkušenost s podobnými gumičkami mi ale do hlavy nasazuje brouka, zda gumička časem nějak nezkřehne, nepřetrhne se nebo nevytahá a bude pořád tak dobře držet… Uvidíme…

Miki:

„Vždy se mi líbila matná černá a když tuto barvu začali nabízet snad všichni výrobci helem, uvědomil jsem si, že má současná je již dávno za hranicí životnosti, a tak si bez výčitek mohu udělat radost. A protože jde o bezpečnostní prvek, cena nehrála až takovou roli, a tak jsme vybrali POC Obex Pure.

Helma mi na hlavě sedí fakt pevně, dokonce až tak, že občas zapomenu, že jsem si nezapnul pásek pod krkem. Tlačí mě v oblasti lícní kosti, ovšem pouze pokud ji mám přímo na kůži. Nemyslím, že by za tím byl nasazený respirátor. Kupodivu ale stačí i jen tenký kus látky, jako šátek nebo kukla, a tlačení už mi tolik nevadí.

Zaujalo mě, že v ní patrně lépe slyším „dozadu“, tedy pokud mě předjíždí rychlejší lyžař, slyším ho poměrně brzo. To se mi v předchozí helmě nestávalo. Na druhou stranu mi přijde, že je mi větší zima na hlavu, nepodařilo se mi ale zjistit, kudy mi na ní fouká.

Větrání zepředu je chráněno textilií, při sněžení jsou ale přední štěrbiny za chvíli plné sněhu. Zadní větrání je otevřené.

Brýle si při sundávání musím dávat hodně nahoru, nebo nechat spadlé za hlavou, aby se dechem nemlžily. Tuto nepříjemnost si z předchozí helmy nepamatuji, brýle jsem si dával běžně jen na čelo.

Na zadní straně helmy je háček a gumička na držení brýlí, což mi přijde lepší, než byla patentka.

Jako největší problém vidím, že mi nedrží utažená páska pod krkem. Nakonec se mi to podařilo nějak zlepšit, ale stejně to není ono.

Prvních pár šrámů utržila helma od lyží a stropu v kabině, nebo při sklápění zábrany na sedačkové lanovce. Není to ale moc vidět, alespoň že tak.“

Plusy

  • Regulovatelná velikost.
  • Po několika dnech nošení dobře padne.
  • Atraktivní matné provedení.

Mínusy

  • Helma zřejmě není vybavena technologií SPIN.
  • Neuzavíratelné větrací otvory a voda prokapávající až do brýlí.
  • Klouzající upínací přezka, sama se povoluje.
  • V helmě je hůř slyšet.