2019-01-23 - Rukavice Zanier Hot.ZX 3.0 Women

Možná už jste dříve zaznamenali moje trápení s věčně prochladlými prsty na rukách, které o sobě dává vědět pod názvem Raynaudova nemoc. Pak jste možná zaznamenali mojí snahu problém nějak řešit. Výsledkem bylo moje „testování“ expedičních palčáků Millet Expedition Mitt nebo vyhřívaných rukavic Zanier Hot GTX 2.0 Ladies. Zatímco první jmenované byly k ničemu a obratem vyreklamované kvůli šílené kvalitě, druhé jmenované obstály o něco déle. Bohužel však i ony nakonec skončily v reklamaci, důvody blíže popisuji na stránce s recenzí tohoto modelu. Reklamace byla vyřešena výměnou a, jelikož model 2.0 už nebyl k dispozici, dostala jsem nový model Zanier Hot.ZX 3.0 Women.

Základní popis a parametry

  • Vrchní materiál je „4-way stretch“, tedy strečový materiál pružný ve čtyřech směrech,
  • oproti modelu 2.0, který měl zateplení ZA Loft a ThinsulateTM, mají zateplení jen ZA loft a využívají systém MLS, což je zvýšená tepelná izolace dosažená vrstvení materiálů,
  • namísto Gore-Texové membrány, kterou měl předchozí model verze 2.0 mají jen ZA TEX®,
  • mají dlaň z kozí kůže, přičemž pro zvýšení odolnosti je dlaň zesílená,
  • mají ATC a SSP - zesílení na kritických místech palce a ukazováku a vnější hraně ukazováku,
  • jsou elektricky vyhřívané systémem ZA heat,
  • pro vyhřívání jsou používány čtyři lithiové baterie (Lithium-Ion, 2.600 mAh/3,7 V/9,62 Wh) o hmotnosti 60 g uschované ve vnější manžetě, jejichž udávaná výdrž je v závislosti na použitém stupni 2 - 10 hodin a doba dobití 6 - 7 hodin,
  • nabízejí tři různé tepelné stupně vyhřívání, které lze ovládat spínačem na baterii,
  • zvolenou úroveň vyhřívání indikuje světlo ve tvaru plamene - červená pro nejvyšší teplotu 62 °C (doba provozu 2 - 2,5 h), oranžová pro střední teplotu 45 °C (doba provozu 4 - 5 h) a žlutá pro nejnižší teplotu 37 °C (doba provozu 8 - 10 h),
  • součástí balení je USB nabíječka s možností dobíjení z elektrické sítě i přes USB,
  • hmotnost rukavic je cca 430 g,
  • jsou palcové s vnitřním dělením prstů,
  • mají předohnuté prsty (systém MPC),
  • na zápěstí mají stahovací pásek na suchý zip,
  • mají stahování na koncích manžet,
  • mají poutko na zápěstí zamezující ztrátě rukavic.

Zkušenosti

Jde o dámský model, v mém případě ve velikosti S. Rozměry i tentokrát odpovídají udané velikosti, jsou vhodně úzké, takže ruku dobře obepínají, přitom ale dostatečně dlouhé, aby se prsty daly pohodlně natáhnout. Rukavice navíc mají uvnitř oddělené prsty, což vyplňuje přebytečný volný prostor a především zvyšuje tepelný komfort. Materiál je příjemný a o suché ruce se mi nezatrhává. Vše je také dobře prošito, takže rukavice umožňují pevný úchop.

Důvodem pro koupi těchto rukavic je pravděpodobně vždy integrované vyhřívání. Nejnižší stupeň je příliš slabý a vyhřívání tak není moc patrné. Střední a nejvyšší stupeň jsou už v rukavicích dobře cítit, hlavně při těsném kontaktu ruky s vyhřívanou částí. Nevýhodou převzatou z předchozího modelu je umístění topných těles na vnější/vrchní část ruky. Stále tedy platí, že když se ruka od topení vzdálí, například při uchopení hůlky nebo vleku, je vyhřívání znát mnohem méně.

Zcela nedostačující je doba provozu. Na nejvyšší stupeň udávané 2 - 2,5 hodiny, přičemž ve velkých mrazech a větru použití jiného stupně nepřichází v úvahu. I při teplotě jen mírně pod nulou vydržely asi 3 hodiny. Na střední stupeň pak v mrazech okolo -7 °C asi 4,5 hodiny. Oproti verzi 2.0 se bohužel doba provozu nijak nezlepšila. V kombinaci s dobou dobíjení 6 - 7 hodin mi to přijde dost neefektivní. Před prvním použitím je potřeba ignorovat pokyny v manuálu, protože po zapojení do nabíječky dioda indikuje, že jsou nabité, nicméně jejich výdrž na toto nabití je cca 0,5 hodin.

Baterie zajišťující vyhřívání jsou umístěné v kapsičce na zip, která je oproti modelu 2.0 nikoli na vnitřní straně manžety, ale tentokrát na vnější. Baterie tak překážejí ještě o něco méně. Oproti verzi 2.0 mi přijdou robustnější a jsou zaoblené, takže neprodírají vnější obal. Ovládání baterií je také o něco méně pohodlné, než u předchozího modelu, který měl tlačítko na hřbetu ruky. Zde je vyhřívání ovládáno přes tlačítko přímo na baterii, které se mačká přes látku kapsy, ve které jsou baterie uložené. Na kapse z vnějšku je vyznačeno umístění tlačítka na baterii, jelikož ale baterie jsou vyjímatelné, zakreslení na rukavici neodpovídá přesně umístění tlačítka. Na levé rukavici je navíc tlačítko na levé baterii, při kontrole rozsvícení diody nebo umístění tlačítka je nutné levou ruku překroutit hřbetem nahoru, aby na ovládání vůbec bylo vidět.

Za další výrazný krok zpátky považuji nahrazení Gore-Texové membrány, kterou měl předchozí model 2.0, za membránu ZA TEX®. Kdybych si toho všimla hned při reklamaci, tak bych na výměnu za nový mode nepřistoupila. Předpokládám, že změna membrány je příčinou horší voděodolnosti, ale především prodyšnosti. I když se mi při zapnutém vyhřívání ruka nikdy nezahřeje tak, že by se začala potit, vzniká uvnitř rukavice vlhkost, která očividně není dostatečně odváděna pryč. Jakmile dojde k vybití baterií, dostaví se pocit chlad o to rychleji, protože rukavice je uvnitř vlhká.

Dobře řešený je pásek na zápěstí, který jde dobře zapnout i pokud má dotyčná úzké zápěstí. Suchý zip na pásku je dostatečné dlouhý, takže se dobře překrývá a nerozepíná a volné konce ani nikde „netrčí“.

V porovnání s modelem 2.0 hodnotím tento model 3.0 jako určitě horší a to z důvodu absence Gore-Texu i horšího ovládání vyhřívání.

Plusy:

  • Velikost vyhovující štíhlé ženské ruce.
  • Kvalitní zpracování, příjemné materiály.
  • Samo o sobě poměrně dobré zateplení, dělené prsty zvyšují tepelný komfort.
  • Integrované vyhřívání.

Mínusy

  • Cena.
  • Membrána ZA TEX® místo Gore-Texu, kterou měl předchozí model 2.0.
  • Horší ovládání vyhřívání oproti předchozímu modelu 2.0.
  • Umístění vyhřívání pouze na vnější stranu rukavice.
  • Výdrž baterií.
  • Dlouhá doba dobíjení.

Aktualizace 14. 2. 2019:

Ještě během ledna jsem narazila na problém s nabíjením rukavic. Proces má bý takový, že když se rukavice připojí do nabíječky a ta se rozsvítí zeleně, tak jsou rukavice kompletně nabité, když se rozsvítí červeně, tak se začaly nabíjet a po úplném nabití začne nabíječka svítit zeleně. Návod ještě navíc doslova říká „The rechargeable battery comprises lithium ion cells and can be charged in every condition. Therefore, complete discharge is not required prior to charging.“, z čehož je důležitá informace, že úplné vybití baterií před jejich nabíjením není nutné. Při jednom lyžařském dni jsem rukavice nějakou dobu používala, ale úplně je nevybila, takže po připojení do nabíječky se nabíječka rozsvítila zeleně a indikovala, že rukavice jsou nabité. Jelikož jsem věděla, že nejsou, nechala jsem rukavice v nabíječce v domnění, že se dobijí, což, jak jsem zjistila až při následujícím pobytu na horách, se nestalo :-(. Pravda, kontrolka na nabíječce mě měla varovat. Ale nic to nemění na tom, že skutečnost odporuje informaci v manuálu a to hodnotím jako velkou „chybu“.

Po několika jednodenních výjezdech na české hory prošly rukavice „zátěžovou“ zkouškou v podobě sedmidenního pobytu ve Francii. Na ruce jsem je měla každý den, byť ne každý den bylo také potřeba zapínat vyhřívání. Rukavice jsou díky vnitřnímu dělení prstů samy o sobě docela teplé a v kombinaci s merino rukavicemi Icebreaker Apex Glove Liners mi při pěkném počasí poskytovaly dostatek tepla.

Koncem týdne jsem narazila na jeden problém s baterií pravé ruky. Po zkušenosti výše popsané jsem rukavice, pokud jsem je během dne používala, ale úplně nevybila, nechala vybít na ubytování a pak je dala nabíjet. Zatímco levá rukavice se po vybití chovala standardně, na pravé rukavici svítila celou dobu kontrolka a zhasla jen když jsem stiskla/držela tlačítko ovládání. Na příčinu problému jsem nepřišla a internet mlčel. Nakonec jsem obě rukavice připojila do nabíječky a i ta pravá se po nějaké době začala nabíjet, čímž byl problém naštěstí vyřešen. Ale opět nic, co by vzbuzovalo důvěru...

No a poslední věc - po cca 10 dnech používání se začal trhat/třepit suchý zip na stahovacím pásku na zápěstí rukavice.