2019-02-04 - Spodky Sensor Merino Active

S masivní výstavbou sedačkových lanovek a mám pocit, že tak trochu i s narůstajícím věkem, je mi na horách čím dál větší zima. Takže sice čím dál víc miluji sníh, ale čím dál hůře snáším chlad. Na sedačkové lanovce vždy promrznu a zahřát se mi už většinou nepodaří. Stále tedy hledám způsoby, jak se udržet co nejvíce v teple. Jedním z nedávných počinů bylo pořízení spodků Sensor Merino Active.

Základní popis a parametry

  • Dlouhé spodky.
  • Kolekce: Merino Active.
  • Materiál: 100% merino vlna z Nového Zélandu
  • Gramáž materiálu: 160 g/m2
  • Cena: 1.099 Kč

Zkušenosti

Spodky jsou dostatečně dlouhé i na vyšší postavu, při mých 170 cm vůbec není problém, aby končily až pod kotníky a pokud přes ně přetáhnu lyžařskou podkolenku, dolní lem díky délce nikde netlačí. Odhaduji, že bez problémů by byly i vyšší postavy, naopak ale těm nižším by byly příliš dlouhé.

Nejde o bezešvý model, ale švy jsou ploché, takže ani v utažených přezkáčích nijak netlačí. Bohužel nohavice nejsou sešity správně. Vnitřní nohavicové švy (jiné ani spodky nemají) jsou očividně sešité na jeden zátah, tedy stylem začnu na spodku jedné nohavice, šiji nahoru, prošiji rozkrok a rovnou pokračuji dolů po druhé nohavici na její konec. Výsledkem jsou švy různě zkroucené, určitě to znáte třeba z džín, kdy na jedné noze jsou švy na stranách a na druhé různě zkroucené, posunuté klidně ke kolenu. Takhle se kvalitní výrobek nedělá. Myslela jsem, že se to takhle šije jen v Číně z důvodu úspory času, ale spodky jsou podle štítku ušity v České republice a bohužel stejným způsobem. Takže spodky je potřeba oblékat s ohledem na tuto skutečnost a vnitřní šev si na nohu při oblékání „napozicovat“ tak, aby pak nikde netlačil. Když se přes spodky přetáhne podkolenka, tak už se naštěstí nic nekroutí. Na tomto místě stojí za zmínku i našitý štítek na konci jedné nohavice. Toto umístění je do přezkáčů nepraktické, někoho může tlačit, navíc je toto logo zbytečné a duplicitní, protože tento model má logo na gumě v pase.

Výhodou je vysoký pas, takže netáhne na záda ani na lanovce nebo v předklonu. Spodky jsou zakončeny širokou gumou. Pořád čekám, kde se začne vytahovat nebo vytrhávat, protože je sice pohodlná, ale na velikost M dost těsná. Novější verze má gumu pruhovanou, barevnou, což dle mého subjektivního názoru kazí celkový vzhled. Ale tak jsou to spodky, že jo... :-)

Velikost M mám právě kvůli té gumě v pase, jinak jsou mi spodky nepatrně volnější a asi bych užila spíš velikost S, která by ale na mě měla gumu už moc těsnou. Materiál je slabý, moc dobře nedrží tvar a ani po čase se sám od sebe moc nevrací do původního tvaru, takže spodky mají už navěky vytahaná kolena.

Materiál je merino vlna, od které se dá očekávat, že bude trochu „kousat“. Osobně v tom vidím spíš pozitivum, že tím dochází k lepšímu prokrvení pokožky a tedy prohřátí. Ve skutečnosti ale spodky „koušou“ jen chvíli po oblečení, během několika minut to přejde, nebo si člověk zvykne. Spodky bohužel nijak výrazně nehřejí, rozhodně ne poté, co provlhnou. Asi by bylo vhodnější volit nějaké teplejší prádlo z řady Merino Extreme, v té ale žádné spodky v nabídce nejsou.

Plusy:

  • Délka.
  • Vysoký pas a široká pohodlná guma v pase.

Mínusy

  • Špatné sešití vnitřních nohavicových švů.
  • Materiál tenčí, nedrží tvar a nijak výrazně nehřeje.
  • Zbytečný štítek na konci nohavice.