2012-05-21 - Smršťovací obrázky

Na letošním jarním libereckém scrapsrazu jsem nebyla, ale co jsem pochopila z blogů a diskuzí, dělaly se tam i obrázky ze smršťovací fólie. Teď se postupně objevují různé dotazy, jak holky fólii zkouší.

Už to budou čtyři roky, co jsem o smršťovací fólii psala článek na ČeskýKutil.cz a mám ho i na svém webu. Tam mám ostatně článků více a pokud u něčeho narazím na novinku, mám možnost zpětně článek doplnit či opravit... ;)

Didi, která to celé tak nějak rozpoutala, psala teď v sobotu na svém blogu skvělý návodný článek o smršťovací fólii. Při jeho čtení mě nejen popadla chuť si se smršťováním znovu pohrát, ale taky jsem si vzpomněla na pár věcí, které myslím zatím nikde nikdo nezmnínil:

  1. Didi v článku navrhuje možnost vybarvit hotový obrázek. vybarvovat ale lze už před smršťováním, přijde mi to lepší, protože se vybarvuje větší plocha, takže to jde lépe - po smrštění je to dost titěrné. Jen je třeba myslet na to, že při smrštění barvy zintenzivní, to někomu nemusí vyhovovat. Prostě zkoušejte - čím a kdy... ;)
  2. Největší problém jsem měla (a asi i čtenářky podle tehdejších ohlasů) s vystřižením hotového motivu - ta fólie je dost pevná a občas má tendenci se až lámat...
  3. Do obrázku připraveného ke smrštění lze vyrazit děrovačkou dírku, takže pak budete mít i otvor na zavěšení. Asi by šly použít i různé raznice, ale tam bych se, vzhledem k tuhosti fólie, bála zničení. A pozor - otvor při smršťování se dost zmenší!

A co vy, milé dámy, už jste smrťovací fólii vyzkoušely...? ;)