2012-03-16 - Abecední ATC swap

Před více jak čtvrt rokem zazněl v klubu "ATC - artist trading cards" na Fleru nápad na abecední swap. Myšlenka byla jednoduchá - ztvárnit slovo začínající písmenem, v případě složitých písmen pak ztvárnit písmenko samotné nebo slovo, které dané písmenko obsahuje.

Organizátorka se dopočítala 34 písmenek a rozdělila je na dvě skupiny po sedmnácti, takže bylo 17 účastnic swapu a každá tvořila dvě písmenka.

Moje první vylosované písmenko bylo R. Jako první mě napadla růže, údajná královna květin... Rakousko, radost, rada, rozmarýn, rákos, ryba, rekord, rotace, rovnováha, rychlost, republika, razítko (!), rendlínk, rádio, raketa, robot. Robot? Robot!

Nějak se teď doma nemůžeme dohodnout, čí nápad to vlastně byl, ale přítelovy argumenty znějí logicky, tak se asi budu muset přiznat. ;) Návod na výrobu papírového panáčka s pohyblivýma rukama ale z hlavy neznal... :). To já jsem si ho vybavila, ale pro jistotu ještě ověřila. A vzpomněla jsem si i na Čapkovy Rossumovy univerzální roboty...

A tak jsem našla obrázek robota, který bylo potřeba podlepit, vystříhat, obrat o ručičky a ty mu zase zpátky přidělat, pak to vše začistit... Klasické 3D čtverečky nedržely, takže jsem podlepovala malými čtverečky vystříhanými z kartonu. Přečetla jsem celé Čapkovo drama R.U.R, abych z něj vybrala několik "robotických" úryvků... Výsledek mi přišel jak kdyby to celé dělalo nějaké dítě, úplně spokojená jsem nebyla, hlavně v poměru k tomu všemu času, co mě to stálo, původní představa byla trochu jiná. Ale předělávat... ;)

Nicméně mě opravdu velice (!) překvapily a potěšily závěrečné ohlasy. Děkuji všem, pochvala je ta nejlepší odměna... Dovoluji si sem z Fleru ty příspěvky, které se týkají robota, vložit:

Druhé písmenko jsem, pravda, trochu odflákla. Ale zas je mé autorské. Bylo to CH. CH jako chaloupka, nic lepšího mě nenapadlo. Hlavně jsem kartičky tvořila v zimě, a tak jsem chtěla chaloupku zasněženou. Nakonec jsem si našla obrázek, který jsem upravila k obrazu svému a udělala jsem si z něj z moosgummi razítko, které už jste možná viděli. Legrace to nebyla, práci to dalo, ale robotovi se to tedy nevyrovnalo... :) Vyrobené razítko se stalo hlavním a prakticky jediným motivem nových kartiček, na které jsem razítkovaný obrázek naembosovala bílým práškem a vytvořila už jen embosovaný "zasněžený" rámeček.

A takhle vypadají kartičky, které mi dorazily. Krásná sada, moc holkám děkuji za ty úsměvy, které mi kartičky vyloudily na tváři...