1840 - Tužín

Evidenční číslo: 1840

Rozměry: 68x58x24 cm

Jestli mám o nějakém kříži říci, že jeho hledání podle dosud uveřejňovaného popisu je nemožné, tak je to právě tento. V knize je napsáno pouze pět slov: "Stojí v lokalitě U Daňků." O tomto popisu určitě nelze říci "stručné a výstižné"... Takže jinak:

Pokud se nebudete řídit popisem v knize, ale raději nějakým podrobným, jistě kříž snadno najdete. My jsme hledáním kříže podle tohoto popisu strávili minimálně hodinu a půl, možná déle... Lidé v Tužíně nám poradili cestu, bohužel však zdaleka nevěděli přesnou polohu zmiňované lokality. Nasměrovali nás tedy správným směrem, k lesu, přesnou polohu již nám však sdělit nedokázali, proto jsme po lese "pobíhali " pěkně dlouho.

Pokud přijíždíte od obce Radim (jsem-li správně informována, jinudy to ani nejde), zahněte těsně před značkou obce doleva do kopce na menší asfaltovou silnici. Odtud pokračujte dále po žluté turistické značce (a vlastně jediné cestě) až ke kříži. Přímo k závoře na kraji lesa můžete jet autem - nejdříve po asfaltové, poté po polní cestě. Auto lze nechat u lesa po pravé straně cesty u bývalého pionýrského tábora. Půjdete-li pěšky, trošku se projdete.

Od kraje lesa musí pokračovat pěšky všichni, ale kříž již v tuto chvíli máme vlastně na dosah. Vyjdeme cestou do mírného kopečka a kříž najdeme za mírnou levotočivou zatáčkou po levé straně cesty těsně před smrkovým lesem. Pokud dojdete až na rozcestí, je nutné se vrátit a hledat znovu.


Jedná se o robusní kříž s nápisem DANIS 1718. Obrácené N v nápisu bylo opraveno až dodatečně. Pokračování nápisu je dnes již nečitelné. Také se můžeme dohadovat, zda se vůbec o nějaký nápis jednalo, každopádně na těle zepředu a na celé zadní straně je několik hlubokých, dlouhých, nepravidelně směřovaných rýh.