0437 - Markvartice

Evidenční číslo: 0437

Rozměry: 107x47x24 cm

V literatuře stojí, že se kříž nachází 30 metrů před severním rohem hřbitova v řídké plevelní vegetaci. Tento popis není však příliš šťastný, takže při hledání kříže jsme se pěkně zapotili. Logicky jsme totiž zamířili ke hřbitovu u kostela v centru obce. Až když se nám nepodařilo kříž najít zde, prozradila nám jedna příjemná stará paní, že tato obec má hřbitovy dva... Nezbylo nám tedy nic jiného, než začít nové hledání.

Podle rady jsme se vydali z hlavní křižovatky ("náměstí" :) pod kostelem se hřbitovem po zelené turistické značce směrem na Mrkvojedy. Tato značka nás zavedla k novému hřbitovu z obcí. Kříž jsme našli již poměrně snadno - hned u silnice po pravé straně těsně před hřbitovem. Pro názornost připojuji stručný nákres:

Vzhled tohoto kříže mne velmi překvapil a považuji ho za nejkrásnější, s jakým jsem se kdy setkala (a už jich byla pěkná řádka...). Jedná se o žulový kříž s rozměry cca 100x47x22 cm. Je pravidelný, dokonale zachovaný. Jeho základna je tvarována do klínu, má symetrická ramena a neobvykle tvarovanou hlavu.