2014-06-14 - ČR, Pastýřská stěna

Datum: 14. 6. 2014
Země: Česká republika
Město: Děčín
Místo/název: Pastýřská stěna - Cesta do Nebíčka + Spolčení hlupců + Hladový poutník
GPS parkoviště: 50.780955, 14.206367
GPS nástupu: 50.779302, 14.205093
Typ: Via Ferrata/Klettersteig
Obtížnost: cca C/C+

Děčínská Pastýřská stěna je v současnosti nejparádnější česká ferrata. V celé výšce skály probíhá trasa "Cesta do Nebíčka", která je značená obtížností C/3+, ale v nástupu, střední pasáži a dolezu další varianty. Nástup je možný dvěma způsoby - v trase "Cesty do Nebíčka", obtížnost bych tipla tak na B+, ale je hodně závislá na výšce lezce, bokem vede jednodušší varianta značená A/B, obtížnost bych ale tipla vyšší, navíc ferrata sice má ve střední a horní pasáži další varianty, ale žádnou označenou takhle lehce, takže kdo nedá ten "těžší" nástup, asi se výš zasekne... Obě nástupní trasy se sbíhají v jednom místě, kde je se trochu nepříjemně kříží lana a je potřeba si dát pozor, za co se člověk jistí, případně chytá.

Následuje traverz ke kamenným schodům a po nich výstup pod hlavní skálu. Zcela vlevo začíná trasa "Tichá tolerance" (C/KS3), vedle ní "Cesta do Nebíčka" (C+/KS3+), Spolčení hlupců (C/KS3), Vzpomínka (B+/KS2+) a zcela vpravo Hladový poutník B+/KS2+.

Cesta do Nebíčka je zdejší nejtěžší ferratou. Je to trochu těžší C, místy kolmé, ale asi ne převislé. Je tam hodně chytů a stupů, neměla jsem s ním problémy. V dolní části se kříží se "Spolčením hlupců".

Spolčení hlupců je délkou lana asi nejdelším středním úsekem, hodně se klikatí, nicméně vede pěkně vzhůru. V dolní části se kříží s "Cestou do nebíčka".

Hladový poutník vede z části kolem skály místo po ní. Nejtěžší je taková pěkná hladká nakloněná stěna na níž je jen pár klasických pískovcových puklin.

Všech pět tras se sbíhá v jednom místě, ze kterého je krásný výhled na Děčín. Je tu stolek, lavička, vrcholová kniha a taky docela nával :-).

Od "vyhlídky" se leze trochu dolů a následuje traverz k větvení v horním úseku. Přímo vzhůru vede hodně zajištěná lehčí varianta, pokračovat traverzem úplně vlevo znamená lézt těžší variantu na níž mi už některé úseky přišly maličko převislé.

Jediné, co mi na celé ferratě úplně nesedí, je vedení lana:

  • sbíhání dvou úseků do jednoho (nástup, dolez) a křížení lan ve dvou místech, u nástupu to šlo určitě napojit jinak a křížení "Cesty do Nebíčka" a "Spolčení hlupců" mi přijde vyloženě zbytečné, ale tak asi to má nějaký důvod :-)
  • časté přiléhání lana přímo ke skále, takže je občas skoro nemožné protažení karabin po laně, které je pak potřeba odtáhnout od skály a vzniklou škvírou karabiny provléknout, což je možné, protože lano je většinou vedeno jen takovými oky, na druhou stranu pokud blízko vás leze někdo další a za lano taky tahá, může vám skřípnout mezi lano a skálu nejen ty karabiny, ale i ruku

V některých místech je hodně různého sypkého materiálu (písek, prach), občas se to sype fakt hodně (pozor na oči!), ale to časem opadá. V trasách je hodně dalších předmětů, různé tyče nebo pařezy po odřezaných keřích nebo stromcích, za většinu se dá chytat, ale většina asi taky časem vezme za své :-) Nejen proto, že mi zbývají prolézt ještě dvě z těch pěti tras ve středním úseku, ale i proto, že jednotlivé trasy se určitě budou postupně měnit a tvarovat, a taky se mi tam prostě líbí, takže se tam musím vrátit...


Pohled od parkoviště.


Dolní část ferraty.


Horní část ferraty.


Nástup.


Mapka a pokyny.


Nástup.


Nástup.


Dolní část ferraty.


Kamenné schody.


Kamenné schody a zámek Děčín.


Kamenné schody pod hlavní skálu.


Hlavní skála s pěti trasami.


Hlavní skála.


Ferrata "Cesta do Nebíčka".


Ferrata "Cesta do Nebíčka".


Ferrata "Cesta do Nebíčka".


Výhled z ferraty "Cesta do Nebíčka".


Výhled od stolku s lavičkou a vrcholovou knihou.


Vrcholová kniha.


Travez k obtížnějšímu úseku v horní části ferraty.


Pohled k dolezu pěti ferrat a "vyhlídce" na jejich konci.


Závěrečný žebřík na dolezu.


Výhled od traverzu na dolezu.


Závěrečný žebřík.


Ferrata "Spolčení hlupců".


Ferrata "Spolčení hlupců".


Výhled z ferraty "Spolčení hlupců".


Výhled z ferraty "Spolčení hlupců".


Výhled z ferraty "Spolčení hlupců".


Výhled od stolku s lavičkou a vrcholovou knihou.


Jednodušší úsek v horní části ferraty.


Jednodušší úsek v horní části ferraty.


Jednodušší úsek v horní části ferraty.


Pohled k dolezu pěti ferrat a "vyhlídce" na jejich konci. Jediná fotografka je asi jištěná OK, focený pán na skalním ostrohu je cvaknutý jednou karabinou za tyčku s vlaječkou, pán na traverzu drží karabiny v ruce a lana se drží druhou rukou, pán lezoucí dolů je jištěný jen jednou karabinou - no comment, ještě že lezu před nima...


Ještě jednou dolní část ferraty.


Dolní část ferraty.


Na ferratě "Hladový poutník".


Ferrata "Hladový poutník".


Začíná to tu houstnout...


Totální zácpa na dolezu, je na čase zmizet...


Poslední pohled vzhůru.