2018-06-12 - Sketching VIII.

Tentokrát opouštíme ateliér a míříme do kavárny Parlor, kde jsme měli rezervaci. Rozhlížíme se, objednáváme pití, někdo i něco malého k zakousnutí.

1. úkol

Jako první se rozhoduji kreslit to, co mám přímo před sebou – velké okno a jeho bezprostřední okolí, tedy stolek, sedícího chlápka hrajícího si s mobilem a různě rozmístěné květiny.


Rychle předkresluji tužkou, za chvíli už obtahuji linerem základní kontury. A průběžně uvažuji, co s tím dál.


Když tentýž dotaz vznese lektorka, váhavě odpovím, že za normálních okolností bych zvolila akvarel… Logicky reaguje tím, že máme pastelky nebo fixy, ale akvarel s sebou nemáme. Dost se podiví, když jí sdělím, že já svoje barvy mám. A mám i paletku, ubrousek a lahvičku s vodou. Štětec bych taky měla, ale našla jsem lepší v sáčku s tužkami a fixami. A tak lovím v kabelce a vyndávám barvy. Lektorka se s údivem ptá, jestli si je může prohlédnout – nejde totiž o hotovou paletu, ale o mojí vlastní seskládanou z jednotlivých pánviček.




Nechci se s tím moc patlat, ale naopak si v praxi vyzkoušet, jak dlouho mi něco takového bude trvat, když budu chtít skicovat třeba na dovolené. Tahle konkrétní skica mi trvala asi 50 minut včetně veškerého lelkování kolem. To je moc, musím zrychlit.

2. úkol

Co tu máme dál… Pití a dort, které jsem si objednala nejen za účelem konzumace, ale i kvůli námětu na skicu. Lektorku jsem tím zase pobavila – „vy nejíte, vy čekáte, až to nakreslíte“.


Rychlý nákres tužkou a následné vybarvení akvarelem mám hotové během 15 minut. Pak se pouštím do jídla i do pití a lektorku tím pobavím už potřetí, že prý kdosi maloval nějaký postupný obraz olejem, tuším, že rozvíjející se květinu. Tak že prý já můžu kreslit postupnou konzumaci dortu :-).


Chvíli musím čekat, než mi na obrázku zaschnou borůvky. Ale na obtažení linerem ani vytvoření nápisu už cheesecake nepotřebuji mít kompletní, takže ten postupně z talířku mizí, rakytníková limonáda stejně tak :-).


3. úkol

Do konce lekce zbývá asi 40 minut, když si za poslední objekt mého zájmu volím stolek s křesílkem a židlí.


Trochu se s tím zdržuji, takže načrtnutí tužkou mi trvá asi 15 minut.


A dalších asi 20 minut vybarvování, které musím vrstvit a tedy čekat na zaschnutí vrstev předchozích.


Do konce lekce tedy stíhám v podstatě přesně vybarvení akvarelem, ale obtažení linerem už si musím nechat na doma. Obrázek dodělávám následující den večer během chvilky.


Shrnutí 8. lekce

Lekci jsem využila k vyzkoušení mé rychlosti skicování – 3 hodiny, 3 obrázky. Mezitím samozřejmě trocha prokrastinace v podobě pití, jídla, focení, rozhlížení se i konverzace s ostatními. I když tedy do kavárny jsme přišli se zpožděním, takže času přímo na místě bylo ve skutečnosti méně, než ty 3 hodiny. Každý obrázek mi tedy trval přibližně 45 minut čistého času.

Mým cílem je kompletní skica minimálně pod 30 minut a postupně ještě zrychlit – 5 minut tužka, 10 minut akvarel, 5 minut liner, takže ideálně 20 minut čistého času plus případný čas na usušení obrázku. Někomu to může připadat šílené. Vlastně i některým účastníkům kurzu, kteří se jedním obrázkem zvládnou zabývat mnoho hodin, což moc nechápu, protože sketching prostě je o rychlosti a nepřesnosti.

A já, ačkoli normálně puntičkář a detailista, který třeba nemá rád nepravidelnost a nepřesnost, prostě chci kreslit přímo na místě. Na schodech před chrámem, na obrubníku na náměstí, v parku, v kavárně, na letišti… A tam na mě nikdo 3 hodiny čekat nebude…