2021-10-07 - Volby

Jak hluboko jsme klesli... Pokaždé, když mám dojem, že jsme narazili na dno, objeví se dno nové…

„Co ještě včera chápalo společenské vědomí jako neslušné, to dnes běžně omlouvá, aby to zítra zřejmě přijímalo jako přirozené a pozítří možná dokonce jako příklad slušnosti.“ (Václav Havel)

Jak se stalo, že popírač COVIDu Volný našel tolik příznivců, když všichni víme, že na tu údajně „neexistující“ nemoc zemřelo přes 30 tisíc lidí? Jak může mít tolik věrných posluchačů imigrant Okamura strašící před imaginární vlnou imigrantů? Jak mohou statisíce lidí podporovat trestně stíhaného premiéra, který nakradl stovky milionů, zajímá ho jen vlastní prospěch a lže v každé větě? A konečně – komunisti. To už opravdu všichni zapomněli?!?

„Lhostejnost k druhým a lhostejnost k osudu celku je přesně tím, co otevírá dveře zlu.“ (Václav Havel)

A já nevěřím, že těm všem lidem současný stav vyhovuje a chtějí ho zachovat. Že je jim lhostejný osud nás všech, budoucnost našich dětí... Protože někdo ty dluhy, které současná vláda nasekala, bude muset zaplatit. A bude to právě dnešní mladá generace…

„Úkolem nadcházející éry je radikální obnova lidské odpovědnosti. Naše svědomí musí dohnat náš rozum, jinak jsme ztraceni.“ (Václav Havel)

Že všichni zapomněli, s jakými ideály dnešní senioři cinkali klíči na Václavském náměstí. Co všechno jsme kdy dokázali a co všechno bychom ještě dokázat mohli. Pokud by v našem čele stál někdo se šlechetnými ideály.

„Přirozenou nevýhodou demokracie je, že těm, kdo to s ní myslí poctivě, nesmírně svazuje ruce, zatím co těm, kteří ji neberou vážně, umožňuje téměř vše.“ (Václav Havel)

Americký diplomat o nás prohlásil: „Máme vás dobře zanalyzované. Vypadáte dobře, jste výborní technici, sportovci, máte krásné ženy, měli jste jeden z nejlepších průmyslů na světě. Z 3500 oborů jste jich provozovali 1800, to neměl nikdo. Od výroby knoflíků, skla, porcelánu, piva, zbraní až po jaderné elektrárny. Máte nádhernou zemi, ale máte jeden velký průšvih. Jste všichni proti všem. Nejste schopni se na ničem domluvit, nemáte disciplínu. Vy se sjednotíte jednou za dvacet let, když vám sem přijedou cizí tanky nebo vyhrajete olympiádu v hokeji. Co se vám však za posledních 30 let podařilo, to se nepodařilo ani minulému režimu. Úplně vynulovat úspěchy, kterých jste v minulosti dosáhli. Dnes jste pouze skladem a montovnou Evropy.“

To všechno můžeme získat zpátky. A můžeme mít i mnohem víc. Stačí chtít a stačí pro to něco udělat… Předně – nadřadit prospěch společnosti prospěchu vlastnímu. Ne, ten důchod vám opravdu nezvýšil Babiš a nedal vám to ze své kapsy. Přidal povinnou valorizaci, a to z výplat lidí dnešního produktivního věku. Přitom já jsem za svou vykonávanou práci nedostala přidáno minimálně 5 let…

„Je na každém z nás, aby se snažil. Ti, kteří říkají, že jedinec toho moc nezmůže, si jen hledají výmluvy.“ (Václav Havel)

Myslete na to, až budete vkládat svůj volební lístek do obálky. Myslete na to, že: „Volby nejsou jako manželství. Volby jsou spíš jako jízda MHD. Nečekáte na toho pravého. Čekáte na autobus. A pokud neexistuje linka, která by vás dovezla přesně tam, kam míříte, tak to přece nevzdáte a nezůstanete doma. Prostě nastoupíte na ten bus, který vás doveze co nejblíž k vašemu cíli.“

A myslete na to, že společně můžeme dokázat co si usmyslíme. Cokoli. Můžeme všechno změnit. Pokud budeme chtít…

„Možná se ptáte, o jaké republice sním. Odpovídám: o republice samostatné, svobodné, demokratické, o republice hospodářsky prosperující a zároveň sociálně spravedlivé, zkrátka o republice lidské, která slouží člověku, a proto má naději, že i člověk poslouží jí. O republice všestranně vzdělaných lidí, protože bez nich nelze řešit žádný z našich problémů – lidských, ekonomických, ekologických, sociálních a politických.“ (Václav Havel)

Jen to chce správně vybrat toho, kdo nás tím směrem povede… Nezbývá, než volit ty, kteří se zavázali k tomu, že po volbách nepůjdou do koalice s ANO, což je ovšem pouze Piráti+Starostové a SPOLU…

Podle čeho vybírat? Pokud jste víc librální a středový, pak volte PirSTAN, pokud jste spíš konzervativní a pravicový, volte SPOLU. Prosím...

A vzpomeňte prosím na projev prezidenta Havla v Československé televizi 2. 6. 1992:

„Žádám vás snažně, abyste nepodpořili ty, kteří vám slibují, že všechno vyřeší za vás. Takoví lidé chtějí, abyste jen mlčeli, poslouchali a drželi krok. Žádám vás snažně, abyste nepodpořili ty, kteří mají diktátorské sklony, příliš často mění názory, nejsou schopni se domluvit s jinými, nabízejí různá dobrodružná, nepromyšlená a neodpovědná řešení a kteří by se nejraději vrátili k centralistickému řízení všech našich společných věcí.“ (Václav Havel)

Závěrem schémata stažená z internetu. Prosím, jestli znáte zdroj, dejte mi vědět. Já to risknu i bez jeho uvedení, protože obsah sdělení považuji za důležitý: