2021-03-19 - Biotampóny

V posledních několika letech se doslova roztrhl pytel s dámskými hygienickými potřebami, kterým já osobně říkám „alternativní“ a řadím mezi ně „vychytávky“ jako je menstruační kalíšek nebo menstruační kalhotky. Osobně považuji takové výdobytky moderní doby za zpátečnické a nehygienické. Vadí mi jejich stavění na pomyslný piedestal s tím, že cokoli jednorázového je neeko... (-logické, -nomické). Nerozumím ani tomu fanatismu, že je to jediná správná cesta. Tím nechci brát žádné ženě její možnost volby, pokud jí něco z toho vyhovuje. Však právě ta možnost volby je to nejlepší, co nám dnešní doba nabízí. Já však místo hledání nějaké převratné novinky hledám spíš vhodnější alternativu k tomu, na co jsem vlastně už desítky let zvyklá.

S ohledem na cestování a sportovní aktivity jsem vždy raději volila tampóny než vložky. S postupným částečným přechodem naší domácnosti na biokosmetiku a biodrogerii došla pochopitelně i řada právě na tampóny.

Zatím jsem vyzkoušela čtyři různé výrobky – Organyc, NatraCare, Naty a DM Jessa Nature. Třetí zmiňované od Naty na mých fotkách chybí, protože jsem je spotřebovala dříve, ale do recenze je zahrnu. Společným jmenovatelem všech čtyř je materiál, ze kterého jsou vyrobené. Jde o 100% přírodní bavlnu, bělenou bez chlóru, bez parfemace.

V balení je vždy návod, který mimo jiného upozorňuje na nebezpečný syndrom toxického šoku. Použitím organického materiálu pro výrobu tampónů totiž riziko těchto zdravotních komplikací neklesá.

Tampóny jsou balené tradičním způsobem v krabičce. V každém balení je zpravidla 16, někdy i 20 tampónů, které jsou opět balené obvyklým způsobem, tedy v plastovém obalu. To moc ekologické není, ale věřím, že to má své hygienické důvody.

Zatímco tampóny NatraCare a Organyc jsou balené v průhledném plastu, ty z DM v bílém. Nijak výrazně se od sebe neliší, snad jen tím, že bílý obal tampónů z DM je z plastu nižší gramáže, takže se občas vtipně vlivem statické elektřiny lepí na ruce nebo oblečení. Bez mučení se přiznávám, že způsob balení tampónů Naty si nevybavuji. Zřejmě nešlo o nic převratného, když mi to v paměti neutkvělo. Pokud se k nim ještě někdy v budoucnu dostanu, informaci doplním.

„Otvírání“ je také řešené stejným způsobem – každý tampon má uprostřed proužek s volným koncem, za který lze proužek odtrhnout, čímž se plastový obal rozdělí na dvě části a každou z nich je pak možné sundat.

Tampóny Organic mají na svém povrchu nejvýraznější proužky, DM Jessa Nature pak naopak nejméně výrazné. Ostatní tampóny jsou někde na půli cesty. Na používání to ale nemá žádný vliv a v zavádění i absorpci nevidím mezi jednotlivými výrobci žádný rozdíl. Bohužel, jestli jste čekali nějaký přelomový objev, nekoná se.

V čem je ale naopak rozdíl velký, je cena. Zatímco krabičku 16 ks Organic jsem kupovala za 120 Kč (7,50 Kč/ks, GigaLekarna.cz), 20 ks NatraCare za 109 Kč (5,45 Kč/ks, Alpik.cz) a 18 kusů od Naty za 125 Kč (6,94 Kč/ks, Econea.cz), tak 16 ks DM Jessa Nature stálo pouhých 74,90 Kč (4,68 Kč/ks, Drogerie DM), přičemž menší velikost stojí dokonce 69,90 Kč. S ohledem na jinak srovnatelné produkty nevidím důvod, proč nadále kupovat jakékoli jiné, než ty z DM.

Ostatně, není to zdaleka ten jediný ekoprodukt, co mají použitelný a za rozumný peníz. Oblíbili jsme si například jejich tablety do myčky Denkmint nature, které velmi slušně myjí, a přitom na jejich pořízení není nutné obětovat ledvinu.