2021-04-16 - Kniha Kuchařka šmrncnutá Nepálem a Indií

Kuchařky nejsou zrovna moje oblíbené knihy. Vaření mi moc nejde a pečení jen o maličko lépe. Mezinárodní kuchyni mám ale moc ráda a v každé zemi, kde jsem byla, mi chutnalo. Pokud mám příležitost cokoli ochutnat nebo třeba i zkusit uvařit, neodolám. A tak jsem si v předprodeji pořídila kuchařku, kterou napsala Michaela Mysha Gautam spolu se svým nepálským manželem Utsavem a švagrovou Sudhou.

Recepty v kuchařce jsou jak tradiční, tak i upravené na české poměry tak, aby chutnalo i tomu, kdo třeba exotickým jídlům moc neholduje. Díky to mu najdete v kuchařce třeba i víc verzí stejného receptu a můžete si vybrat, zda budete vařit tradičně a shánět tradiční ingredience, nebo si jídlo trochu „počeštíte“.

Každý recept je doplněn výmluvnými piktogramy, takže rychle zjistíte informace, které potřebujete. Především zda jde o jídlo vegetariánské či veganské a také kolik času vám příprava jídla zabere a případně také kolik porcí uvaříte, pokud se budete receptu držet.

Kniha je doplněná spoustou barevných fotek od fotografky Nikol Drobné, která pro Myshu fotila v Nepálu už dřív.

Na konci knihy najdete také rejstřík se seznamem všech receptů, takže v knize se docela dobře vyhledává. Velkou nevýhodou je bohužel zvolená vazba, opět moje neoblíbená měkká. Tentokrát to ale není můj čistě subjektivní pohled, ale vyloženě nepraktická záležitost. Rozevřenou kuchařku byste si totiž určitě rádi položili na kuchyňskou linku, abyste ji nemuseli brát pokaždé do ruky a zas a znovu v ní nalistovávat správnou stránku. Bohužel, tahle kuchařka rozhodně otevřená držet nebude…

A ještě jednu velkou nevýhodu tahle kniha má. Už od ledna je vyprodaná a dotisk prý nebude… Já ji kupovala už v předprodeji, takže mi kuchařka dorazila hned po vydání. Vám bohužel nezbyde v případě zájmu nic jiného, než zkusit od někoho sehnat použitou… ;-(