2022-08-26 - Kniha EXOToulky SVĚTEM

Tak trochu náhodou jsem se dostala ke knize „EXOToulky SVĚTEM“, kterou autor Julius Lukeš vydal tak trochu mimo běžný systém. Na jeho knihu jsem narazila náhodou v jedné facebookové skupině a jak už to tak s podobnými knihami mívám, rozhodla jsem se tohohle zajíce v pytli vyzkoušet.

Knížka mě příjemně překvapila a jedinou, zato podstatnou, výhradu mám zas a znova k měkké vazbě. Nevím, co je to v posledních dvaceti třiceti letech za trend dávat beletrii do měkké lepené vazby. A proč se ten „trend“ udržel, jestli to čtenářům nevadí… Mně z té knížky vyloženě bolely ruce…

Zaujala mě ale obálka knihy, jejíž autorkou je Diana Belevová. Obálka je plná pasových razítek. Jejich zkoumáním jsem strávila dobrou čtvrthodinu.

Kniha je rozdělena do šesti částí, každá z nich pak do několika kapitol. A nečekejte žádný obyčejný cestopis a nudné vyprávění obyčejného výletu tak, jak to třeba píšu ve svých denících/cestopisech já. Tahle kniha je nabušená příhodami a zážitky a vlastně je to jeden průšvih za druhým. Jestli máte z cestování obavy, snad to ani nečtěte… :-)

Různých více či méně adrenalinových historek najdeme v knize přes 3 desítky. U většiny z nich se čtenář minimálně trochu opotí.

Hned v první kapitole vám autor vylíčí svůj střet s medúzou čtyřhrankou smrtelnou, která dokáže usmrtit člověka do 2 minut. Po jeho barvitém vyprávění budete hodně zvažovat, kde vlezete do vody…

Osobně hodnotím autora jako bytost „nepatrně“ lehkomyslnou. Sama si vůbec neumím představit, jak bych se do většiny situací dokázala dostat, natož jak bych se zvládla dostat z nich… A nerozumím ani tomu, jak zvládá skloubit rodinu, náročnou práci a časově náročné cestování. Kniha je ale díky tomu všemu čtenářsky atraktivní.

Knihu pozitivně recenzovaly i významné osobnosti jako je cestovatel Jiří Kolbaba nebo horolezkyně Klára Kolouchová. Oba mají na kontě pytel vlastních zážitků, takže když říkají, že tahle knížka stojí za to, tak prostě stojí za to :-).

Kladně hodnotím i ilustrace, z tiráže není úplně jasné, kdo je jejich autorem. Zřejmě spadají pod „grafickou úpravu“ a autorkou je tedy Blanka Myslíková. Kresby jsou výrazné, nápadité a vtipné.