2022-02-10 - Kniha Mluví k vám kapitán

Tohle je knížka na úrovni. Vezmete ji do ruky a máte pocit, že držíte něco unikátního. Je vázaná, desky jsou mírně matné a z obálky je hned jasné, co vás uvnitř čeká.

Kniha vás hned na úvod nenechá na pochybách, že se u ní dobře pobavíte. Hned úvodní slova kapitána Hecla jsou pojaty vtipně a zpracovány na graficky elegantním a velmi decentním podkladu. Se stejnou elegancí je pojata grafika životopisu pana kapitána nebo takový improvizovaný obsah knihy, který najdeme před každým oddílem. Všude jsou využívány letecké motivy, ale v příjemné minimalistickém stylu.

Celá kniha je pojata jako jeden velký rozhovor mezi tazatelem Martinem Moravcem a kapitánem Davidem Heclem. Z textů je bohužel docela patrné, že jde o přepis nahraných rozhovorů. Ono se to ale asi jinak pojmout nedalo…

Tenhle formát otázka-odpověď mi není úplně sympatický. Osobně bych preferovala, kdyby kapitán Hecl knihu napsal sám, třeba by se mohl víc rozepsat o některých tématech. Takhle mám dojem, že jsme dostali odpovědi jen na otázky pana Moravce, ale já sama bych se asi občas ptala dál, víc do hloubky, což on už neudělal a ptal se na něco jiného, zřejmě podle nějakého předem připraveného scénáře. No ano, kniha by pak asi ztloustla do obřích rozměrů :-).

Obsah knihy ale všechna případná a zdánlivá negativa přebije. Odpovědi kapitána Hecla obsahují spoustu informací, o kterých jsem ani jako fanoušek létání a letadla A380 (absolvováno už 17 letů, jaj!) dodnes neslyšela. Martin Moravec se ho ptal i na věci, na které by vás nenapadlo se ptát. Nebo napadlo a styděli byste se. On se prostě zeptal, ačkoli z textů je patrné, že jejich vzájemný vztah byl pouze pracovní, nikoli třeba kamarádský. A z odpovědí pana kapitána je naopak zřejmé jeho sebevědomí, ale zároveň pokora.

Kniha obsahuje spoustu zajímavých informací o A380, největším dopravním letadle současnosti. Říká se mu velryba, mně spíš přijde jako vznešená dáma. Pravda, trochu korpulentní, ale právě proto je tak skvělé.

Pokud se bojíte létat, dozvíte se, proč byste se bát (ne)měli. Zajímá vás, proč má letadlo stěrače, jak se stát pilotem nebo co dělají piloti v pilotní kabině po celou dobu letu? Nebo jste zvědaví, jak to mají spolu piloti a letušky? Na to všechno dostanete nenucenou formou odpověď.

A pozor, v posledních letech velmi atypická věc – korektorka Jana Kopálová opravdu odvedla svou práci. To už se opravdu běžně nevidí… Takovou knihu číst, to je ale vyloženě radost.

Až na několik výjimek v podobě vypíchnutých citátů na samostatné stránce kniha sestává pouze z textů samotného rozhovoru. To je více než 250 stránek písmenek.

Na konci knihy najdeme dvoustránku s infografikou o letadlu A380 a po ní následuje několik stránek fotografií. Jak historických ze začátků létání pana Hecla, tak z doby pozdější. Nahlédneme tak do kokpitu různých letadel a vyhlédneme také ven do krajiny.

Knihu jsem zhltla jako malinu. Zvědavost vás nutí číst dál a dál, dokud není konec. A ten přichází až příliš brzy…