2014-12-06 - Perníkové stromečky

Datum tvorby: 6. 12. 2014

Úvod

K umíchání správné konzistence na zdobení perníčků je asi potřeba nějaké speciální vzdělání a různé zdobení mi přijde jako vrcholné umění, které zvládne tak jeden z milionu. A já to zrovna nejsem… Perníčky jsou ovšem fajn k jídlu i hezké na pohled, takže i my, kteří cukroví nejíme, si je o Vánocích rádi alespoň vystavíme. Ideální dekorací je třeba perníková chaloupka nebo tyto perníkové stromečky. Když jsem na podobné narazila na internetu, hned mi bylo jasné, že je prostě musím zkusit... ;-)

Potřebujeme

Potřeby
  • Seznam materiálu: perníkové těsto, 2 vajíčka, 100 g moučkového cukru, vanilkový extrakt, cukrářské zdobení, cukrářské košíčky
  • Nářadí a nástroje: váleček, vykrajovátka – stejný motiv v různých velikostech
  • Odhadovaná doba: 1 hodina + schnutí

Postup

1.Krok 1.Připravíme si perníkové těsto, vyválíme ho a vykrájíme tvary – na jeden stromeček vždy jeden kus od každé velikosti.
Tip:
Není potřeba, aby všechny stromečky byly stejně vysoké.
2.Krok 2.Vykrájené motivy položíme na pečící papír na plech a upečeme.
3.Krok 3.Ze 2 bílků vyšleháme pevný sníh. Ke konci šlehání postupně přisypáváme moučkový cukr a přidáme 1 lžičku vanilkového extraktu.
4.Krok 4.Bílkovo-cukrovou pěnu rozdělíme na všechny upečené části a necháme trochu zaschnout, odhaduji tak 2 hodiny, ale radši průběžně kontrolujte.
5.Krok 5.Po mírném zaschnutí navrstvíme jednotlivé části na sebe.
6.Krok 6.Do pěny můžeme vmáčknout různé cukrářské ozdoby.
7.Krok 7.Hotové stromečky necháme důkladně uschnout – cca 24 hodin. Pak je můžeme umístit do cukrářských košíčků, zabalit do celofánu… nebo sníst :-).

Další fotky