2014-03-15 - Šité pouzdro na doklady

Šité pouzdro na doklady

Úvod

Název: Šité pouzdro na doklady
Datum tvorby: 15. 3. 2014

Sehnat použitelné pouzdro na doklady, do kterého by se vám vešlo přesně to, co potřebujete, to je vážně věda. Poprvé jsem s tím bojovala v patnácti, když jsem dostala svůj první občanský průkaz, a od té doby už mnohokrát. Současná dokladovka se mi rozpadla (a to doslova na tři kusy) už loni a zachraňovala jsem jí, považte, průhlednou lepicí páskou. Od té doby jsem se stupňující se intenzitou hledala její náhradu – a nenašla. Až jsem se rozhodla využít odstřižky látek, které mi zbývají z přebalování scrapbookových alb a vyrobit si pouzdro na doklady vlastní.

Předně se musím omluvit za kvalitu fotek. Černá se fotí blbě i normálně a bohužel, venku bylo zataženo, pršelo, fotila jsem při umělém osvětlení… Pomohla by asi jiná barva pouzdra, ale když já potřebovala černé… A že bych demonstrativně ušila kvůli nafocení postupu pouzdro druhé z nějakých pěkných barev, to se mi fakt nechce :-). I tak, přiznávám se, jsem některé věci musela předělávat, úplně na 100 % mi proto nesedí ani fotky v postupu. Berte to prosím jen jako inspiraci…

Pouzdro je ušito tak, aby z něj doklady nemohly vypadnout, kapsy jsou otevřené směrem ke hřbetu. Toto konkrétní pouzdro má:

  • 2 velké kapsy – stále mám velký občanský průkaz a bohužel platný až do roku 2019
  • 8 malých kapes – na řidičák, kartičku pojišťovny, platební karty, věrnostní karty atd.
  • 4 menší než malé kapsy :-), které by se daly ušít tak, že by se do nich vešly i karty, ale jsou otevřené směrem ven, takže spíš na potenciálně postradatelné věci.

Vhodnou látku fakt nevím, asi by bylo dobré nějaké plátno, aby to bylo pevné, na druhou stranu je dobré, když je látka trochu pružná a vejdou se vám pak do kapes karty, které se velikostí třeba o několik milimetrů liší. Co je zač moje látka, to už netuším, třeba to někdo z fotek pozná – je docela pružná, ale zároveň se i docela třepí, takže jsem si všude do poslední chvíle nechávala větší přesahy.

Upozornění

Níže uvedené kroky nelze brát expricitně v tomto pořadí, pokud tvoříme desky nebo vnitřní stránky, vždy je třeba brát ohled na různé rozměry, které jsou dané v jiném kroku nebo závisí třeba na tom, co chcete do pouzdra vložit. U jednotlivých kroků se snažím uvést podrobnosti v „poznámce“, ale kompletní výčet při vší snaze není možný... V postupu také neberu v úvahu průběžné začišťování, odstřihávání přebytečných nití atd.

Potřebujeme

Potřeby
  • Seznam materiálu: látka (v mém případě šlo o pruh cca 150×20 cm, šicí stroj, nit, desky (rozměr záleží na velikosti dokladů, můžete použít třeba desky ze starého diáře nebo dva kusy kartonu)
  • Nářadí a nástroje: pravítko nebo metr, špendlíky, jehla, nůžky
  • Odhadovaná doba: cca 2 hodiny

Nákres

Šité pouzdro na doklady - nákres (PDF, 128 kB)

Postup

1.Krok 1.Jako první si vyrobíme desky. Budeme potřebovat dva pruhy látky, jeden menší a druhý větší. Menší musí být jen o trochu větší, než desky, větší pak musí být na každé straně delší cca u 8 cm, aby bylo možné ho založit na kapsy.
2.Krok 2.Větší kus látky na kratším okraji zahneme a sešijeme.
3.Krok 3.Vyměříme si velikost kapsy, látku založíme a sešijeme. Můžeme šít z lícu a prozatím stačí kapsu zapošít na jedné straně, na druhé si jí můžeme nechat jen našpendlenou.
Poznámka:
Velikost skladu je s ohledem na velikost desek i toho, co chceme do kapsy vkládat – aby šel obsah dobře vyndat, ale zároveň aby samovolně nevypadával, je dobré, když předmět vykukuje třeba jen o 1 cm. Záleží však i na velikosti vnitřních stránek, které by měly být maličko menší a přitom by se do nich mělo vejít vše potřebné – v mém případě karty na šířku.
4.Krok 4.Podle velikosti desek si vyměříme druhou polovinu skladu, podle potřeby zastřihneme látku a zopakujeme 2. a 3. krok.
Poznámka:
Platí vše popsané ve 3. kroku a zároveň je potřeba vzít v potaz předpokládanou šířku hřbetu a nechat si mezi oběma kapsami místa tak akorát – ani moc, ani málo. Pro odhad rozměrů by mohl pomoci 15. krok tohoto postupu.
5.Krok 5.Připravené kapsy položíme kapsou dolů na druhý menší kus látky a po celé jedné straně (na fotce horní) sešijeme.
Tip:
Pokud máte všechny doklady ve formátu malých kartiček, je potřeba ještě kapsy prošít – uděláme to stejně, jako ve 21. kroku.
6.Krok 6.Pro kontrolu si přeměříme druhou polovinu kapes.
7.Krok 7.K sešitému okraji si přiložíme desky a odměříme si vzdálenost druhého podélného švu.
8.Krok 8.Sešijeme i na druhé straně a případný přebytek látky odstřihneme.
9.Krok 9.Pokud si chceme usnadnit práci, můžeme sešít i jednu kratší stranu.
10.Krok 10.Základ obalu otočíme na lícovou stranu.
11.Krok 11.Pokud jsme přeskočili 9. krok, sešijeme jednu kratší stranu.
12.Krok 12.Do připraveného obalu zasuneme jednu polovinu desek.
13.Krok 13.Desky zastrčíme co nejvíce na konec a pak v místě budoucího hřbetu co prošijeme co nejblíže k deskám, aby se v obalu nemohly samovolně posouvat.
14.Krok 14.Pak do obalu zasuneme druhou polovinu desek a kratší stranu sešijeme.
15.Krok 15.Druhou polovinu desek opět zastrčíme co nejvíce na konec a v místě hřbetu opět těsně u desek prošijeme. Tím nám vznikne také hřbet. V mém případě má šířku 2 cm, což je zároveň výška zavřeného pouzdra.
16.Krok 16.Na vnitřní stránky si připravíme dva pruhy látky olemované po obou stranách, tedy stejně, jako při přípravě vnitřních kapes na deskách.
Poznámka:
Šířka hotových olemovaných pruhů by měla být o něco menší, než v případě desek, aby se vnitřní stránky do desek „schovaly“. Zároveň je však třeba respektovat potřebný rozměr s ohledem na obsah – v mém případě karty na šířku.
17.Krok 17.Oba díly můžeme položit lícem k sobě a v místě, kde bude ohyb kapsy, k sobě přišít. Původně jsem myslela, že to vnitřní kapsy trochu zpevní, ale přijdeme kvůli tomu o čtyři maličké kapsičky a ve skutečnosti to ničemu to nepomůže, takže v dalších krocích používám oba díly nesešité.
18.Krok 18.Podobným způsobem, jako ve 3. kroku, si vyměříme velikost kapes na obou stranách obou pruhů látky. Postupně nám tak vzniknou 4 podlouhlé kapsy.
19.Krok 19.Hotové kapsy položíme lícem (kapsami) k sobě a po obou stranách sešijeme.
Poznámka:
Vzdálenost druhého švu určíme podobně jako v 7. kroku, pouze používáme to, co budeme do kapes vkládat, já jsem si položila nad sebe dvě platební karty. Rozměr by měl vyjít o trochu menší než obal celého pouzdra.
20.Krok 20.Základ vnitřních kapes otočíme na líc, tedy kapsami ven.
21.Krok 21.Pokud chceme do vnitřních kapes umisťovat karty (platební a jiné), musíme kapsy přepůlit. V krajích je sešpendlíme, aby nám šev neujel, vyměříme si polovinu a sešijeme.
22.Krok 22.Vzniknou nám tím na každé straně dvě kapsičky.
23.Krok 23.Vyměříme si prostředek vnitřních kapes i desek, sešpendlíme a uprostřed sešijeme.

Ještě zvažuji, že pouzdru vyrobím zapínání, zatím váhám, zda zkusit magnet (jednu půlku potřebuji nějak dostat pod látku), patentku (titěrné zapínání nemám ráda), knoflík (bude vyčnívat a překážet) nebo něco úplně jiného. V tuto chvíli již pouzdro plní svou funkci i bez zapínání, ale pokud se rozhodnu zapínání dodělat, tento návod ještě doplním ;-).

Další fotky