2012-05-31 - Plstění

Plstění

Úvod

Název: Plstění
Datum tvorby: 31. 5. 2012

Plstění je způsob zpracování vlny, při němž se vlněná vlákna hustě propletou až vznikne pevný materiál. Pro suché plstění potřebujeme pouze plstící jehlu, kerá má na sobě malé zářezy, o které se při průchodu vlnou zachytávají jednotlivá vlákna a zaplétají se tak s ostatními vlákny. Plstění, které si ukážeme, je vhodné i pro úplné začátečníky - ostatně většina fotek je z kurzu plstění, kterého jsem se zúčastnila a kde jsem se s touto technikou poprvé seznámila. Z tohoto důvodu prosím o shovívavost při prohlížení fotek - učebna nebyla zrovna vhodným místem pro pořizování fotopostupu... ;)

Příprava

  • Seznam materiálu: ovčí rouno libovolných barev, polystyrenový základ, očička
  • Nářadí a nástroje: jehla na plstění, molitanová podložka
  • Odhadovaná doba: cca 2 hodiny (kočka), cca 10 minut (kulička)

Postup

1.Krok 1.Z rouna si odtrhmeme kus vlny a přiložíme ho na polystyrenový základ.
2.Krok 2.Jehlu zapichujeme skrz vlnu do polystyrenového základu. Jednotlivá vlákna vlny se tím zamotávají (plstí) a přichytávají se k základu. Tímto způsobem pokryjeme celý povrch. Barvy můžeme samoozřejmě různě kombinovat.
3.Krok 3.Z menších kousků vlny, kterou si smotáme třeba do menších kuliček, můžeme vytvořit libovolné tvary - u zvířátka obličej nebo světlejší vlnou zvýraznit obrysy (v tomto případě tlapek a ocásku).
4.Krok 4.Na hotové oči můžeme nalepit očička, která se běžně prodávají třeba ve výtvarných potřebách. Na závěr můžeme vyčnívající volná vlákna odstřihnout nůžkami.
5.Krok 5.Pokud chceme vytvořit kuličku, odtrhneme kus vlny a smotáme ho. Pak začneme smotek z různých stran propichovat.
6.Krok 6.Budoucí kuličku postupně otáčíme, propichujeme ze všech stran a do té doby, než se kulička vytvaruje a ztvrdne. Volná vlákna můžeme na konci odstřihnout.

Další fotky