2012-05-08 - Kroužková vazba cestovního deníku

Úvod

Datum tvorby: 8. 5. 2012

Meteorologické léto začíná 1. června a přináší s sebou kromě tepla také dovolené a výlety. Mnozí z vás se jistě chystají někam na dovolenou, ať již na chalupu nebo do dalekých krajin. Každému se pro jeho cesty, zapisování zážitků i archivaci vstupenek či účtenek může hodit cestovní deník. Vyrobit si ho můžete sami, i když nemáte k dispozici žádnou řezačku nebo vázací přístroj.

Příprava

  • Seznam materiálu: papíry vyšší gramáže (nejlépe oboustranné), tvrdý karton (například z krabice od pizzy), kroužková vazba
  • Nářadí a nástroje: přebytečné desky s otvory z rozebrané kroužkové vazby (budou sloužit jako šablona), nůžky, děrovačky (případně skalpel nebo odlamovací nůž a kovové pravítko)
  • Odhadovaná doba: 1 hodina (pro cca 10 vnitřních stran)

Postup

1.Krok 1.Rozmyslíme si rozměr alba – já mám největší vnitřní stránky o rozměru 202 x 144 mm. V tomto rozměru si nastříháme si hromádku různých papírů, nejlépe vzájemně ladících. Zbytky papírů můžeme použít na menší stránky nebo si je odložit stranou a použít na dozdobení hotového deníku.
2.Krok 2.Desky z rozebrané kroužkové vazby přiložíme na jednu z připravených stránek a proti posunu zajistíme například kancelářskými sponkami. Pak skalpelem nebo odlamovacím nožem vyřežeme podle šablony otvory. Jde to dobře i od ruky, ale kdo chce, může použít kovové pravítko. Samozřejmě, máte-li k dispozici děrovačku, usnadní vám práci.
3.Krok 3.Výsledkem předchozího kroku bude hromádka budoucích vnitřních stránek alba s připravenými otvory na svázání.
4.Krok 4.Papíry je samozřejmě možné i hned zpočátku různě zdobit – zde je ukázka použití oboustranného papíru ozdobeného v kraji pruhem jiného papíru.
5.Krok 5.Na desky alba si připravíme karton například z krabice od pizzy. Desky vytvoříme o něco větší, než jsou vnitřní stránky alba, v mém případě tedy ve velikosti 210 x 149 mm
6.Krok 6.Papír, ze kterého chceme vyrobit desky, si připravíme s přesahem cca 1 cm na každé straně. Obě části slepíme a necháme zaschnout. Osobně lepím Herkulesem po celé ploše a nechávám schnout zatížené, aby se stránka nezkroutila. Výsledná stránka je pak hodně pevná.
7.Krok 7.Po zaschnutí odstřihneme růžky „obalového“ papíru desek.
8.Krok 8.Okraje zahneme a přilepíme. Na závěr v kraji proděravíme stejným způsobem, jako jsme připravovali vnitřní listy alba. Jen nezapomeneme otvory vycentrovat! Takové desky si samozřejmě připravíme dvoje – přední a zadní.
9.Krok 9.Přední stranu ozdobíme dle libosti.
10.Krok 10.Pokud použijeme hřebíčky, nezapomeneme je z vnitřní strany zajistit, aby nevytvářely vypoukliny.
11.Krok 11.Ustřihneme si jednobarevný pevnější papír, který je z každé strany o cca o 0,5 cm menší, než hotové desky. Tento papír přilepíme na vnitřní stranu desek.
12.Krok 12.Na závěr si připravíme kroužkovou vazbu o potřebném průměru. Nezapomeneme, že pokud se chystáme svazovat pouze „polotovar“ a budeme do deníku lepit ještě suvenýry z cest, deník ještě hodně nabyde. Já raději svazuji již hotový deník, mám jistotu, že nezvolím vazbu příliš malou nebo velkou. Kroužkovou vazbu zkrátíme na délku připravených desek - u plastové vazby na zkrácení postačí nůžky, pro vazbu kovovou budeme potřebovat kleště.
13.Krok 13.Na závěr celý deník svážeme.
14.Krok 14.Jednotlivé stránky podle požadavků navlékneme na kroužkovou vazbu. Kovovou vazbu pak ještě zajistíme.

Další fotky