2007-10-27 - Gelová svíčka

Gelová svíčka

Úvod

Název: Gelová svíčka
Datum tvorby: 27. 10. 2007

Pokud si chceme vyrobit netradiční svíčku na vánoční stůl nebo někomu darovat pod stromeček originální vánoční dárek, máme pro vás tip na výrobu domácí gelové svíčky v designu čaje.

Příprava

Seznam materiálu: náhradní náplň do gelových svíček s knotem, vhodnou nádobu odolnou vyšším teplotám, lepidlo nebo tavnou pistoli, sáček s čajem, kávovou lžičku, kostku cukru
Nářadí a nástroje: hrnec
Odhadovaná doba: cca 30 minut

Postup

1.Krok 1.Gel vyjmeme z obalu, ve kterém jsme ho zakoupili, a vložíme ho do hrnce. Na kuchyňském sporáku pak gel rozpustíme, ale dbáme na to, aby teplota nepřesáhla cca 90°C. Dle intenzity tepla se gel bude rozpouštět asi 10 – 20 minut.
2.Krok 2.Než se nám gel rozpustí, připravíme si nádobku, ze které svíčku vyrobíme – v našem případě skleněný šálek. Dbáme, aby byl z materiálu odolného vyšším teplotám. Odolnost můžeme ověřit například vařící vodou. Do vybrané nádobky upevníme knot. Můžeme ho přilepit tavnou pistolí, případně lepidlem.
3.Krok 3.Na požadované místo umístíme také sáček s čajem.
4.Krok 4.Mezitím se nám rozpustil gel, který opatrně vlijeme do šálku. Dbáme také na to, aby se nám naaranžované předměty neposunuly do nežádoucí polohy.
5.Krok 5.Gel necháme chvilku zatuhnout, pak do něj umístíme kávovou lžičku a na požadované místo vhodíme kostku cukru.
6.Krok 6.Než gel více zatuhne, můžeme naaranžované předměty pomocí špejle opatrně posunovat do požadované polohy. Na závěr, je-li to potřeba, zkrátíme knot a necháme gel řádně zatuhnout – cca 30 minut.

Poznámka

Článek "Gelová svíčka" vyšel 15. 12. 2007 v internetovém hobby magazínu ČeskýKutil.cz.