2009-10-11 - Betlém z kukuřičného šustí

Betlém z kukuřičného šustí






Název: Betlém z kukuřičného šustí
Datum tvorby: 5. - 11. 10. 2009
Technika: Už dlouho se mi líbily figurky z kukuřičného šustí a pořád jsem měla takové nutkání si koupit betlém. Jenže takový betlém s osmi figurkami se prodává za 1.500 korun, kdo by to koupil. Vždyť jen svatá rodina stojí 400,- a jedna figurka se na internetu prodává od 130,- výše.
Rozhodla jsem se zkusit figurky vyrobit sama. Inspirovaly mě Rady ptáka Loskutáka vysílané na Nově, kde ovšem návod, jak figurky vyrobit, nesdělili. Moc informací se nedá najít ani na internetu, rozhodně ne návod typu "krok za krokem". Tak jsem zvolila metodu "pokus - omyl" a kupodivu to vyšlo, nevyhodila jsem nakonec vůbec nic, i když chvílemi to vypadalo trochu zoufale...
Takže jak na to: Obstarat si kukuřičné klasy obalené šustím, horní listy odstranit, vnitřní opatrně z klasu sejmout. Dát je do obalu od polštáře a vyprat v pračce na 60° s pracím práškem. Pak namočit do chlorového roztoku kvůli vybělení - stačí kbelík s vodou a Savem. Šustí jde také barvit barvami na textil, ale to jsem nezkoušela. Pak je potřeba ho pořádně usušit. Je-li šustí zmačkané, je možné ho vyžehlit napařovací žehličkou. No a nakonec stačí drát, vata, režná nit, nůžky a šustí, které těsně před samotnou prací namáčíme do vody, aby se při práci nelámalo.
Postup: Článek v sekci "Kreativní tvorba - návody" - Figurky z kukuřičného šustí.