2015-09-04 - Top 10 věcí na scrapbooking, bez kterých se obejdete aneb Jak při scrapování ušetřit?

Když něco chci, prostě jdu a pořídím si to. Bez ohledu na cenu. Od pořízení speciálních pomůcek na scrapbooking mě ovšem neodrazuje cena samotná, jako především skutečnost, že jsou všechny 2× předražené jen proto, že jsou určené na scrapbooking. Aby pak člověka to uchování vzpomínek nevyšlo dráž, než ty vzpomínky samotné… Jde o princip…

Na scrapu mám nejradši tu možnost kombinovat vše se vším a improvizovat. Ano, zabere mi to mnohem více času a můj výsledek nikdy není tak dokonalý, jako kdybych použila všechny ty pomůcky na danou věc určené, ale to je kouzlo ruční práce, že to trvá a není to dokonalé. Přesto z toho mám vždycky větší radost, než kdybych to měla rychle, bez práce a bez chybičky. Samozřejmě, že používám různé polotovary, především ozdoby – kytičky, výseky… A mám třeba moc ráda i různé sady písmenek. Na druhou stranu vlastnoručně vyrobený nadpis na stránce v albu je to, co mi dělá radost.

Nejvíc mě baví hledání způsobů, jak nahradit všechny ty předražené a pro mě zbytečné pomůcky něčím jiným, co je v podstatě zadarmo nebo mnohem levnější. Nedělá mi problém se bez oněch pomůcek obejít, i když chápu, že jiný přístup určitě bude mít ten, kdo tvoří na zakázku… Já osobně to prostě cítím tak, že kromě nůžek a upevňovače průchodek žádné další pomůcky nepotřebuji :-).

Někomu to může připadat, jako když tvoří Pat a Mat, pro jiného to může být šance vyřádit se (můj případ) a pro někoho vítaná možnost, jak ušetřit, pro někoho prostě jen recese. Takže – co při scrapbookingu nebudete potřebovat a čím to můžete, mnohdy ne moc sofistikovaně (Slovník cizích slov, Praha 1998: promyšlený, formálně propracovaný, využívající složitých metod), nahradit? ;-)

  1. Tiskárna na fotky

    Příklad:

    Canon Selphy

    Proč ne?

    Nejlevnější jsem našla za 2.229 Kč. Spotřební materiál, tedy barvy a papíry, to jsou řádově stokoruny až k tisícovce. Když se dívám na ceny, těžko se mi chce věřit, že prý jedna fotka vychází na 8 Kč. Chápu potřebu mít fotky hned, ale i kdyby to „jen“ 8 Kč bylo, i tahle cena mi za to přijde vysoká. A to nechávám fotky dělat převážně ve FotoŠkoda, kde právě těch 8 Kč za fotku zhotovenou do 24 hodin platím…

    Jak jinak?

    Jednou z možností mít fotky ihned je některá z drogerií s automatem na tisk fotek, které ovšem s ohledem na kvalitu výsledných fotek důrazně nedoporučuji. Další možností pak jsou obdobné automaty/fotokiosky ve fotoalbech a tam už z toho lezou pěkné fotky. A spousta fotolabů nabízí i v podstatě okamžitý tisk, někde opravdu na počkání, jinde třeba do hodiny. Pokud se někde stanete stálým zákazníkem, určitě vám tam stihnou fotky zpracovat, zatímco si odběhnete na nákup…

  2. Řezačka

    Proč ne?

    Ty nejlevnější stojí několik stokorun, ty kvalitní se dají pořídit i za 2.000 Kč. Třeba taková Zutter Dream Kuts za 2.509 Kč. V nabídce jsou kotoučové a pákové, každá má své výhody a nevýhody. S cenou sice roste kvalita, takže naštěstí i přesnost, nicméně všechny řezačky, se kterými jsem přišla do styku, včetně třeba té profesionální, kterou máme v práci, byly nějakým způsobem nepřesné.

    Jak jinak?

    Řezání odlamovacím nožem podle pravítka chce jen trochu cviku, nůžkami se také dá stříhat docela rovně. Oboje bude nepřesné také, ale od řezačky za několik set korun bych přesnost čekala, u téhle metody mi tedy nevadí.

  3. Plotter resp. elektrický strojek na vyřezávání a embosování

    Příklad:

    Silhouette Portrait/Cameo/Curio), Cricut Explore/Imagine/Expression/Create, Sizzix eclips, Making Memories Slice, Pazzles Creative Cutter, eCraft Electronic, Xyron Wishblade/Creatopia a další

    Proč ne?

    Různých řezacích plotterů nebo na elektřině závislých strojků, které umí řezat či embosovat různé motivy, ať již přednastavené, podle zakoupené šablony nebo vaše vlastní, je na trhu, především tom americkém, obrovská spousta. S cenou žádného takového se nedostanete pod cca 150 USD, přičemž si musíte ještě započítat případnou dopravu/clo/DPH. Nevím, jestli se při zaslání zahraničí i u těch nejlevnějších dá vůbec dostat s celkovou cenou pod cca 5.000 Kč. Ty, které se dají sehnat u nás, především Silhouette, budou s klasickou českou zákonnou zárukou, ale taky s vyšší cenou – pod 6.000 Kč se ani u toho nejjednoduššího modelu Portrait nedostanete, u modelu Cameo počítejte přes 9.000 Kč, Curio, které toho umí mnohem více, se u nás, myslím, zatím neprodává.

    Klasický řezací plotter (např. právě Silhouette) stačí připojit k počítači, šablony pro řezání jsou k dispozici v e-shopu a skoro zadarmo, s možností je pro své potřeby upravovat, nebo si vyrobit vlastní. Bude to ale znamenat hodiny a hodiny času stráveného u počítače.

    Jak jinak?

    Můžete si koupit hotové výseky nebo písmenka, případně si docela pracně :-) vyrobit vlastní nadpisy i ozdoby. Osobně mám z takového výtvoru mnohem větší radost, než kdybych tam připlácla nějaký hotový :-).

  4. Strojek na vyřezávací a embosovací šablony

    Příklad:

    Sizzix Big Shot, Cricut Culebug, Grand Calibur, Xcut Xpress, Cut N Boss

    Proč ne?

    Ty nejlevnější se dají pořídit asi za 50 USD, ty nejdražší i se základním příslušenstvím přes 7.000 Kč. U nás nejrozšířenější Big Shot asi za 2.500 Kč. Oproti vyřezávacím plotterům je to cena nízká, ale podstatné je právě to příslušenství, které sestává z různých řezacích desek, to jsou řádově stokoruny, a hlavně šablon. Nejlevnější šablona se dá pořídit asi od 100 Kč, ale spíš je třeba počítat s cenou mnohem vyšší, často několika set korun. Když se to nasčítá, časem se hravě dostanete na cenu řezacího plotteru.

    Jak jinak?

    Stejně, jako v případě řezacího plottteru – kupte si hotové výseky/nadpisy nebo si je vyrobte. I to, na co se dělají drahé vyřezávací šablony, se dá hravě vyrobit bez nich – třeba obálka nebo krabička.

  5. Strojek na výrobu razítek

    Příklad:

    Teresa Collins Stampmaker

    Proč ne?

    Samotný strojek stojí okolo 150 USD, opět připočítejte další náklady a samozřejmě spotřební materiál. Strojek vám umožní vyrobit si vlastní polymerová, tzv. silikonová razítka.

    Jak jinak?

    Osobně se bez razítek obejdu úplně a ruku na srdce – fakt vám přijde nabídka razítek tak omezená, že si potřebujete vytvářet svá vlastní? Pak se zkuste obrátit na někoho, kdo razítka na zakázku navrhuje a vyrábí, a porovnejte ceny. Je to až neuvěřitelné, ale zakázkové razítko velikosti cca 6×4 cm se dá pořídit za 100 Kč. Nebo si razítko z pěnové hmoty (moosgummi) zkuste vyrobit sami – já zkoušela třeba ornamenty, kočky a květinu nebo do jednoho ATC swapu chaloupku.

  6. Foliovačka

    Příklad:

    Heidi Swapp Minc

    Proč ne?

    Její cena začíná na přibližně 2.000 Kč včetně základního materiálu. Umožní vám vyrobit neuvěřitelné množství doplňků z lesklé fólie.

    Jak jinak?

    Osobně lesklé věci při tvoření nemám ráda, neb mi připomínají nenáviděné plasty, nemám potřebu tohle někdy zkoušet. Nicméně údajně se dá improvizovat se žehličkou, takže zkuste použít Google ;-).

  7. Tavička

    Příklad:

    Crafts We R Memory Keepers Photo Sleeve Fuse, Becky Higgins Project Life Photo Sleeve Fuse

    Proč ne?

    V podstatě ještě stále novinka na trhu, která umožní v Project Life rozdělit větší kapsy na více menších, přidat odklápěcí kapsy nebo něco nenávratně do některé z kapes zatavit, třeba vyrobit jakési chrastidlo. V zahraničí za cca 25 USD, u nás okolo 900 Kč. Aby to k něčemu bylo, bude potřeba příslušenství v podobě malých kapes určených k přitavení.

    Jak jinak?

    Nic, co by se nedalo udělat pomocí šicího stroje nebo jehly s nití. Rozdělit si velkou kapsu na menší jsem před časem zkoušela a byla to otázka chvilky, ačkoli jsem šila v ruce. Chrastidlo vyrobené z jedné kapsy už jsem šila na stroji a to bylo opravdu na minutku, přišít odklápěcí kapsičky taky není problém.

  8. Šicí stroj

    Proč ne?

    Pořizovací cena od cca 1.500 Kč, za kvalitnější je potřeba počítat více. Další náklady už v podstatě nejsou, jen případný servis, náhradní díly a pochopitelně materiál. Osobně jsem měla stroj v servisu dvakrát za posledních cca 7 let a to mám starou Veritasku z přelomu 70. a 80. let minulého století :-). Pořizování šicího stroje má smysl, pokud hodláte šít látku. Jeho pořízení čistě kvůli scrapobookingu na „šití papíru“ jsou vyhozené peníze, byť výsledný efekt strojového šití je moc pěkný.

    Jak jinak?

    Jehla s nití :-).

  9. Horkovzdušná pistole

    Příklad:

    od Papermania

    Proč ne?

    Dá se pořídit za cca 450 Kč a využijete jí na horké embosování nebo sušení mokrých projektů při mixed media technikách.

    Jak jinak?

    Na teplé embossování prý funguje topinkovač či toustovač, mně vždy dobře posloužila obyčejná plotýnka. A na sušení mokrých projektů? Čas…!

  10. Vázací strojek

    Příklad:

    Zutter, Cinch

    Proč ne?

    Liší se funkcí i cenou. Zutter se dá koupit asi za 1.700 Kč, Cinch za 2.000 Kč. Dražší je spotřební materiál, 6 kusů půlpalcových kovových vazeb stojí asi 140 Kč, to je přes 23 Kč/ks.

    Jak jinak?

    Klasická vazačka 3:1 se dá pořídit už od 200 Kč, kvalitnější kolem 1.000 Kč. V nouzi se dá obejít i bez ní a použít jen šablonu a pravítko a odlamovací nůž nebo malé nůžky, ale tuto variantu moc nedoporučuji, to je na hodiny práce :-). I když pomocí nůžek si občas vyrábím dírky na tom, co potřebuji doplnit do svých cestovních deníků během dovolené. Může se i vyplatit nechat si stránky proděravět v nějakém „copy centru“.

    Klasickou kovovou vazbu 3:1 můžete koupit za 14 Kč/ks, nemluvě o možnosti zakoupit velké balení 100 ks za necelých 800 Kč, kde pak 1 kus vyjde ani ne na 8 Kč. Velké balení upotřebí hlavně ten, kdo vyrábí na zakázku, ale přes internet by neměl být problém domluvit se třeba se třemi dalšími scrapařkami a velké balení si mezi sebou rozdělit.

    Třeba já si vyrábím vlastní cestovní deníky, průměrně tak jeden ročně. Někdy dva a třeba letos žádný. Stačí pořídit papíry a vazbu, na proděravění používám vázací stroj, který máme v práci.