2020-05-01 - Cestování III. - Jak na nákup letenek?

Když jsem v roce 2016 sepsala nějaká doporučení, jak zabalit na dovolenou a o dva roky později i odpovědi na časté otázky okolo létání, rozepsala jsem i článek o tom, jak koupit letenky, pokud jste se rozhodli vydat na cestu sami bez cestovky. Dopsání článku nikdy nemělo prioritu, a tak jsem to odkládala. V současné koronavirové situaci ale koukám, kterak si cestování do života zapojit jakkoli jinak, když už ho nemohu provozovat, takže jsem článek dopsala, i když jeho zveřejnění by hůř načasované být ani nemohlo :-).

Co musíte vědět?

  • Odkud a kam chcete letět a jak zpátky. To je asi to první, co budete vědět.
  • Datum odletu a příletu. Jen pozor na časové posuny u vzdálenějších destinací, časy jsou vždy uváděny místní. Já třeba často řeším i časy příletu a odletu kvůli dalšímu programu, ne vždy to ale jde.

Pokud se rozhodnete pro nákup letenky v kanceláři, budete potřebovat tyto dvě informace, vše další „vyplyne“. My se ale budeme zabývat samostatným nákupem letenek přes internet.

Jako přímý kupující budete řešit také s kým (letecká společnost), jak (zda s přestupem) a za kolik. Všechno se to se bude víceméně odvíjet od všeho výše uvedeného, třeba letenky přes Vánoce budou téměř vždy mnohem dražší, než třeba v říjnu, ale zase záleží na destinaci a na tom, kdy je v ní sezóna.

Kde hledat?

Odpovědi na otázky typu s kým a jak letět by vám měl dát nějaký prodejce letenek. Pro prvotní průzkum možností se hodí využít některý z portálů typu Expedia.co.uk, Kayak.com, Kiwi.com, Letuška.cz, Momondo.cz, Pelikan.cz, Skyscanner.cz, Studentagency.cz. Záměrně to nejsou odkazy vedoucí přímo na dané stránky, protože nedoporučuji přes tyto portály letenku kupovat. Ceny sice mají většinou nižší, ale jde jen o zprostředkovatele a v případě problémů se o vás moc nepostarají. Nebo vůbec. Někteří jsou vyloženě podvodníci, čest světlým výjimkám. Jestli vás zajímá víc, doporučuji tenhle krátký článek: Proč nechci ušetřit 200,- na letence?. Sice je staršího data, ale stále platný a diskuze u něj vás zaručeně odradí :-).

Určitě by vás ale neměla odradit od používání těchto portálů nebo od nákupu letenek. Díky portálům najdete vhodná spojení, ověříte časy přestupů, uděláte si obrázek o tom, které letecké společnosti do vaší vybrané destinace létají. Lety, které považuji za použitelné, si pak vyhledávám vždy přímo na webu dané letecké společnosti. Tam také většinou zjistím, jestli půjde koupit letenku až do cílové destinace nebo mi portál nabídnul spojení leteckých společností, které spolu nespolupracují, a tudíž nebudou garantovat přestupy, zpoždění atd. Někdo na to má odvahu, já zásadně kupuji letenky tak, abych měla jednu trasu na jedné letence. V případě zrušeného letu z Prahy do Düsseldorfu, ze kterého jsme měli pokračovat na Island, se nám to náramně vyplatilo – více v mém cestopise o Islandu.

U některých nízkonákladových leteckých společností ale stejně budete muset v případě přestupu koupit letenku na každý let zvlášť. Nízkonákladovka vám nebude ručit za přestup a neprodá vám dva lety na jedné letence. Pokud bude mít první let zpoždění a vy ten navazující nestihnete, nikdo to s vámi řešit nebude. U každé letecké společnosti a každého leteckého spojení zvažte pro a proti, vyhodnoťte rizika…

Cena…

Na portálu i webu letecké společnosti si uděláte obrázek o ceně. Možná vás překvapí, že přímý let je dražší, než let s přestupem, i když náklady by logicky měly být nižší. V tomhle případě platí, že čas jsou peníze. Přestup vám přidá několik hodin navíc.

Do většiny destinací po světě se ale z Prahy stejně jinak, než s přestupem, nedostanete. Pak můžete uvažovat o tom, na jakém letišti chcete trávit čas a jestli by třeba nešlo ten čas strávit i prohlídkou města. V některých destinacích vám některé letecké společnosti v případě delšího přestupu ten výlet i zajistí.

Pokud vám až tak moc nezáleží na přesném datu odletu a příletu, zkontrolujte si i okolní dny. Na některých trasách se často létá pracovně a ty lety, které jsou touto klientelou vytěžované, jsou dražší.

Pokud vám záleží na ceně, nekupujte letenku na poslední chvíli, to bývají nejdražší. Většinou se vyplatí kupovat letenku v předstihu. Říká se, že nejvýhodnější jsou asi půl roku předem, ale moje osobní zkušenost říká, že třeba u Emirates jsou tou dobou ty nejlevnější tarify už vyprodané. Pro úplnost asi dodám, že do prodeje jdou letenky zpravidla rok předem.

Na co si dát pozor při nákupu letenky?

Když už máte zmapovaný terén, čeká vás výběr té nejvhodnější letenky. A když i tu jste vybrali, tak je čas ne její nákup.

Budete muset zadat místo odletu i příletu a datum. Oboje radím mnohokrát zkontrolovat. Na webu Latam se mi třeba stalo, že se mi po zvolení vybrané letenky v rezervaci zobrazilo jiné letiště! Pozor i na to, že některá města mají letišť víc a při přestupu by to mohl být velký problém.

Pak vás čeká zadání údajů o cestujících, v lepším případě i výběr sedadla či jídla. Tyto služby jsou však stále častěji zpoplatněné nad rámec běžné ceny letenky a jen zřídkakdy se vyplatí toho využít.

Pokud se chystáte na svatební cestu, jste žena a budete si po svatbě měnit příjmení, dejte si pozor, jaké jméno vyplňujete. Pokud poletíte v rámci EU a chcete cestovat jen na občanský průkaz, je nutné pamatovat na to, že vám po obřadu bude roh občanky ustřihnut a průkaz se stává neplatným. A to nejen při změně jména, ale třeba i pokud máte v průkazu uvedený stav. Pro potřeby ČR k ustřiženému průkazu dostanete doplňující papírek, ten vám ale bude v zahraničí k ničemu. S oddávajícím se dá v nouzi domluvit na nestříhání občanky, ale pokud bude někdo moc aktivní a stane se, že ho přesto ustřihne, prostě neodletíte.

Létejte tedy s cestovním pasem. Pas se starým jménem platí ještě 3 měsíce po svatbě, ale je nutné mít letenku i pas na stejné jméno. Pokud pas nemáte, nechte si ho včas udělat, klidně na staré jméno. Vydání ve standardní lhůtě do 30 dnů vás vyjde na 600 Kč a to v případě svatby a svatební cesty není částka, která by vás položila. Také pozor na to, že některé země vyžadují, aby platnost pasu byla ještě 6 měsíců po návratu. Změnu jména sice nemají, jak zjistit, ale zvažte situaci podle cílové destinace. Pokud poletíte až za delší dobu, nechte si pas udělat až po svatbě na nové jméno. Ale opět pozor – letenka musí být na toto jméno taky. Pokud si letenku koupíte na staré jméno a pas budete mít na nové, musíte si nechat jméno na letence změnit, a to zřídkakdy bude zdarma.

Co dalšího při nákupu letenky hlídat? Třeba povolenou hmotnost zavazadel nebo jejich počet. U nízkonákladových leteckých společností budete mít v základní ceně letenky zřejmě jen příruční zavazadlo. Co to je a jak se liší od zavazadla odbaveného najdete v mém minulém článku.

V závislosti na vašich časových možnostech nebo cílové destinaci si hlídejte také takzvané cestovní, knihovací či rezervační třídy („booking class“). Je to písmenko, které udává, zda jde o první třídu, business nebo turistickou a v těchto třídách pak i to, na co máte nárok. Na palubě sice rozdíl v rámci jedné třídy nepoznáte, ale pokud byste potřebovali změnit datum odletu, už to bude mít podstatný vliv.

Obecné rozdělení knihovacích tříd je následující:

  • První třída: A, F, P, R
    F bývá zpravidla plnohodnotná, A, P a R pak zlevněná s omezenými možnostmi letenku změnit či vrátit
  • Business třída: C, D, I, J, Z
    C a J bývají zpravidla plnohodnotné, D, I a Z pak zlevněné s omezenými možnostmi letenku
  • Turistická třída: B, G, H, I, K, L, M, N, O, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y
    Y bývá plnohodnotná, B, H, M a N pak jakýsi průměr, ostatní jsou zlevněné často bez možnosti letenku změnit či vrátit

Napříč leteckými společnostmi se ale podmínky liší, co je Y u jedné, může být u druhé úplně něco jiného, takže doporučuji si před nákupem zkontrolovat, kolik by vás stály případné změny či storna letenek, případně další služby, jako je nadváha zavazadel.

Většina leteckých společností tento údaj na letence uvádí, ale není to pravidlo. Třeba Emirates mají vlastní označení, ze kterého se dají písmena jen odvodit – například First Class Flex Plus je zřejmě F, First Class Flex pak A a P, Business Flex Plux je J, Business Flex zřejmě C, Business Saver se uvádí jako O a J (všimněte si, že O je výše uvedeno jako třída turistická), Economy Flex Plus je Y, Economy Flex by mělo být E, R a W, pak zbývá Economy Saver, do kterého spadá řada dalších, ale Emirates mají vlastní třídu třeba i pro své platící zaměstnance, pro skupiny nebo pro letenky, které byly zakoupeny „za míle“.

Třeba Air Canada to má jinak:

Air Canada

A Air New Zealand zase jinak…

Air New Zealand

Pokud byste chtěli létat častěji, zvažte, s jakými by to mohlo být leteckými společnostmi a podle toho vybírejte, s kým poletíte. Za každý let se sbírají výše zmíněné míle, které je při větším objemu možné uplatnit třeba jako slevu na nákup další letenky. Rozhodně se tak může vyplatit létat s leteckými společnostmi, které jsou v jedné alianci – pro lety z Evropy to budou nejčastěji aliance SkyTeam a Star Alliance.