2020-03-31 - Proč příspěvky na Facebook nevkládám, ale jen sdílím?

Před dvěma lety jsem chodila na kurz skicování do Draw Planet. Od té doby je s oblibou sleduji na různých sociálních sítích a když 18. března vyhlásili skicovací maraton, ráda jsem se zapojila. I když chodím i v současné situaci do práce, občas mě ta situace slušně ubíjí a tohle bylo parádní rozptýlení. Navíc završené výhrou.

Včera začal druhý díl maratonu. Původně jsem neměla v plánu se účastnit, ale když jsem zjistila, že tématem je cestování, nešlo odolat.

Včerejší zadání jsem splnila až dnes – Londýn… A omylem místo odkazu na obrázek vložila odkaz na stránku s obrázkem. Nevím, jestli byl problém tenhle konkrétní odkaz, nebo by byl problémem odkaz jakýkoli – v minulém maratonu jsem to tak dělala a nevadilo to. Takže mě Draw Planet upozornilo, že odkazy na stránky ne a tím jsem s maratonem „skončila“. Ale proč vlastně?

Mrzí mě to. Ale ne kvůli tomu, že si budu dál kreslit jen pro sebe, ale kvůli tomu, jak si lidi neváží své práce. I když sama jako začátečník často hledám všemožnou inspiraci, občas tvořím přímo podle předlohy, občas se možná někde inspiruji nevědomky, protože mívám pocit, že jsem něco takového už někde viděla a pak přemýšlím, jak moc mám čisté svědomí... Jelikož jsem ale umělec-amatér (i fotograf-amatér a kdeže cože), nikdy jsem si tvořením nevydělala a nevydělám ani korunu, věřím v mírnou toleranci ostatních, těch lepších, když o práci a peníze je neobírám… I když ale s výsledkem často nejsem úplně spokojená, své práce si vážím. A je to hlavní důvod, proč příspěvky na Facebook nevkládám, ale jen sdílím.

Facebook totiž přiznává, že „Vlastníkem práv k duševnímu vlastnictví (jako jsou autorská práva nebo ochranné známky) u takového obsahu, který vytvoříte a sdílíte na Facebooku a v dalších vámi používaných produktech společností Facebooku, jste vy.“ Jenže, jak známo, sdílet můžete cokoli, na tom v podstatě Facebook stojí. Těžko vám za takový obsah mohou náležet nějaká práva. A obráceně – jako správce stránky nemůžete mít kontrolu nad sdíleným obsahem a nemůžete garantovat autorská práva sdíleného obsahu, a tudíž ani udělovat někomu licenci. V mém případě je to samozřejmě nesmysl, protože si na svou stránku sdílím v podstatě výhradně své vlastní věci, ale to Facebook nemůže vědět a na to spoléhám.

Pokud ale třeba fotku na Facebook přímo vložíte, je situace jiná, tam už práva mít musíte, protože přímo tvoříte obsah Facebooku. Fotka se pak bude zobrazovat mezi fotkami vašeho profilu či stránky…

Logicky tedy nelze sdílený a vkládaný obsah vyhodnocovat stejně. Ani když to má Facebook v podmínkách uvedené oboje v jedné větě: „Když v našich produktech nebo v souvislosti s nimi sdílíte, zveřejňujete nebo nahráváte obsah, na který se vztahují práva k duševnímu vlastnictví, udělujete nám nevýhradní, převoditelnou, dále licencovatelnou, bezplatnou a celosvětovou licenci k hostování, používání, distribuci, úpravě, spouštění, kopírování, veřejnému předvádění nebo vystavování, překladu a vytváření odvozených děl k vašemu obsahu.“

Tak proto.

Nevkládám, jen sdílím. Protože si vážím své práce a chráním svá práva.