2015-12-31 - Novoroční předsevzetí

Dnes je ten správný čas nalajnovat si následující rok. I vy si už několik dní říkáte, co všechno byste v příštím roce mohli udělat a právě dnes se to před svědky chystáte závazně vyslovit nahlas? Nedělejte to! Dávat si novoroční předsevzetí je největší novoroční hloupost, jakou můžete udělat – nepočítám-li tedy choromyslné hlouposti těch, se rozhodnou si uprostřed noci raketou prostřelit hlavu…

Proč ne?

  1. Protože začít můžete kdykoli

    Proč začínat 1. ledna, když jste mohli začít už před měsícem? V čem je Nový rok jiný, že je to právě ten jediný den v roce, kdy stojí za to překopat svůj život?

    Začněte, až si budete jistí, že něco chcete změnit a až budete vědět, jak toho chcete dosáhnout. Jestli to bude 1. ledna, 10. ledna nebo 12. března je přece úplně jedno.

  2. Protože vaše cíle jsou příliš velké a termíny příliš šibeniční

    Chcete zhubnout 10 kilo do konce února? Chcete od zítra přestat kouřit? Pokud nemáte zatraceně pevnou vůli, nemáte to promyšlené a nemáte hodně velkou podporu okolí, podlehnete nejpozději po několika dnech. Po neúspěšném pokusu už příště vaše vůle nebude tak pevná a vzdáte to ještě dřív.

    Nastavte si rozumné cíle a termíny. V případě hubnutí třeba i takové, které nebudou mít negativní dopad na vaše zdraví – zhubnout 10 kilo za 2 měsíce většině lidí po zdravotní stránce zas až tak moc neprospěje. Pořád je lepší hubnout průběžně kilo měsíčně po celý rok, než za 2 měsíce zhubnout 10 kilo a do konce března je mít zase zpátky.

  3. Protože s (ne)přiměřeným množstvím alkoholu v krvi to nemáte promyšlené

    Při unáhleném rozhodnutí můžete vydržet plnit své předsevzetí do února nebo také do 1. ledna. To třeba i v případě, že jste byli poslední večer roku v takovém stavu, že si v roce novém nic z toho nepamatujete. Nebo také v situaci, kdy z nějakého důvodu své předsevzetí porušíte a místo, abyste se z té chyby poučili, smetete své rozhodnutí ze stolu a s předsevzetím je konec.

  4. Protože abyste něco změnili, musíte to opravdu chtít

    Spontánně se rozhodnout, ať samostatně nebo pod nátlakem okolí, že zhubnete 10 kilo je dost nerozumné i za předpokladu, že si nestanovíte šibeniční termín. Pokud při každém pohledu do zrcadla pokývete hlavou s tím, že už jste se svou nadváhou smířeni a vlastně vás v ničem neomezuje a nevadí vám, co pro vás bude motivací? Budete hubnout jen proto, že okolí očekává, že byste měli? Nebo proto, že opravdu sami něco chcete změnit?

Jak ano?

  1. Pořádně to promyslete a až si budete jistí, co chcete a jak toho dosáhnete, pusťte se do toho. Je jedno, kdy to bude.
  2. Dejte si v úvodu malý cíl. Že místo 10 cigaret denně budete v lednu kouřit jen 9, v únoru jen 8… Že do konce března zhubnete 3 kilogramy a pak do dovolené novou hmotnost udržíte. Že budete 2× týdně věnovat 1 hodinu sportu. Až tyto menší cíle splníte, budete mít radost z úspěchu a můžete si stanovit cíle další.
  3. Chtějte změnu a zapracujte na změně svého myšlení tak, abyste nikdy nepochybovali o tom, co chcete. Nestanovujte si cíle jen proto, že to třeba očekává okolí.
  4. Najděte si náhražku, pokud se chcete zbavit zlozvyku. Máte-li chuť na cigaretu, vezměte si třeba žvýkačku, vypijte půl sklenice vody...
  5. Najděte si ve svém okolí ty, kteří vás budou doopravdy podporovat, a straňte se těch, kteří vás demotivují – ať již svými činy nebo třeba jen rádobyvtipnými průpovídkami.
  6. Nevzdávejte všechno, pokud jednou selžete. Nevyčítejte si to, poučte se ze své chyby, přijměte jí, smiřte se s ní a snažte se, aby se už neopakovala.
  7. Motivujte se, odměňujte se. Někomu stačí jako odměna splnění malého cíle a jako motivaci si nastaví cíle další. Někdo si za půlroční snažení radši koupí vytoužený drahý svetřík.
  8. Napište si seznam, veďte si deník – proč jste se rozhodli pro změnu, čeho chcete dosáhnout, co bude vaší odměnou. Zapisujte si dílčí úspěchy, radujte se z nich.

Proč vám do toho kecám?

  1. Protože pomocí malých cílů se mi podařilo docílit toho, že z neběžce nezvládajícího souvisle uběhnout 200 metrů se stal běžec, který zvládne uběhnout kilometrů deset:
    „2015-04-14 - Běhám přes překážky“
    „2015-09-05 - V cíli aneb Běhám přes překážky II.“
  2. Protože někteří lidé občas mají potřebu řešit, jak je možné, že mohu jet každý rok na dovolenou, na kterou oni nevyrazí ani jednou za život. Stačí, aby takový člověk kouřil umrněných 5 cigaret denně, a měsíčně ho to při ceně 80 Kč za krabičku stojí přibližně 600 Kč. Pokud časem kouřit přestane, za 2 roky má na letenku a pokud bude vybírat levnější destinace, může každé tři roky na dovolenou…