2016-11-24 - Cestování I. - Jak zabalit na dovolenou

Už jsem procestovala pěkný kus světa. Nepíši to proto, abych se pochlubila, ale abych předem obhájila, proč vám chci „vnutit“ nějaké své poznatky. Doba hlavních dovolených je už sice pryč, já ale teprve před několika týdny své cestovní zavazadlo vybalila a loni jsem touto dobou naopak měla čerstvě zabaleno, rady na zabalení zavazadla na dovolenou tedy určitě nejsou sezónní…

Zaručený návod

Sleduji řadu cestovatelských i „cestovatelských“ webů a na mnohých z nich se již po několik let opakovaně objevují tytéž články/videa – „Jak nejlépe zabalit“, „Jak si perfektně zabalit“, „Jak si správně zabalit“…

Jelikož tyto „zaručené návody“ na správně zabalené zavazadlo, mě „trochu“ vytáčí tím, jak se snaží předložit ten jediný správný způsob balení. Je to samozřejmě blbost, protože jinak bude balit ten, kdo pojede na chalupu (ten asi návod potřebovat nebude), kdo pojede relaxovat na pláž, kdo hodlá procestovat za půl roku celou jihovýchodní Asii jen s malým batohem nebo kdo odjíždí pracovně. Univerzální návod jak zabalit NEEXISTUJE!

Především ale, a to mohu napsat s klidným svědomím, tenhle „jediný správný způsob, jak zabalit“, je zaručeně tím nejhorším. Schválně si nějaký takový najděte, ať víte, o čem píši – z popisu je to dost nejasné. Snad každý má oblečení ve skříni složené, takže návod vás donutí ho rozložit. První hloupost. Pak ho budete postupně od největšího skládat na sebe vždy límečky a rameny na sebe a střídavě na jednu a druhou stranu. A na to ještě kolmo kalhoty. Až takhle vyskládáte všechny bundy, mikiny, svetry, košile, trička, halenky… dáte doprostřed spodní prádlo, ponožky a kosmetiku a okraje začnete postupně přehýbat nahoru. Výsledkem bude v podstatě polštář, jehož vnější část bude tvořit největší kus oblečení, který si s sebou berete. Bude mít tvar, jaký vám vyšel, takže zřejmě zcela neodpovídající tvaru vašeho zavazadla. Druhá hloupost. A když po příletu do cílové destinace zjistíte, že je vám v roláku a svetru moc horko a budete se na letišti chtít převléknout do trička s krátkým rukávem, budete muset celý ten balík rozbalit, abyste se k tričku dostali. Třetí hloupost. V cílové destinaci je pak potřeba balík postupně rozbalit, jednotlivé kousky složit a uložit do skříně. To v případě, že zůstáváte na jednom místě. Ale vůbec netuším, jak s tím balíkem naložit, pokud vás čeká kočovná dovolená :-).

V červenci jsem se na Facebooku proti doporučení takového balení, resp. názvu článku, v němž si hlavní protagonista nezabalil s sebou ani boty, kosmetickou taštičku ani cokoli zbytečného (elektroniku, knihu, nafukovací matraci, plyšového medvěda…) ohradila. „Komunita“ cestovatelů mě málem zlynčovala. Že prý si prostě jen nebalí to, co si balím já – to je argument, panečku! A autor příspěvku mě přesvědčoval, jak se mu takové balení osvědčilo, když 2 měsíce cestoval po východní Evropě jen s batohem – opravdu? Už ho vidím, jak ten balík oblečení rozbaluje někde na nádraží :-).

Po svém

Mám své předimenzované seznamy toho, co si s sebou zabalit. Jsou připravené v duchu, že lépe je mít na seznamu spoustu zbytečností a při balení je vyškrtat a nezabalit, než na seznamu něco důležitého nemít a zapomenout si to vzít. I díky tomu pak s sebou mám věci, které opravdu potřebuji, a naopak s sebou netahám zbytečnosti.

A stejně tak mám i své způsoby, jak zabalit. Díky kombinaci dobrého seznamu a osvědčeného způsobu balení pravidelně létám na dvou až třítýdenní dovolenou s kufrem, který letecké společnosti akceptují svými rozměry jako příruční zavazadlo, což se, teoreticky, může v nouzi hodit...

Připraveno na odjezd na Nový Zéland v roce 2015 – kufr s připravenou zelenou páskou na přepásání (kufr mívám při odletu poloprázdný, takže páska mi zmenší objem kufru ještě tak o čtvrtinu), na kufru batoh jako příruční zavazadlo a brašna s foťákem, před kufrem pak oblečení, které si beru na cestu.

Už tedy víme, že jeden jediný ideální návod neexistuje a že ten, který je za něj vydáván, je největší nesmysl. Nicméně neznamená to, že nestojí za to se nějakým „návodem“ při balení zavazadla řídit. Stejně, jako se dá balení usnadnit dobře připraveným seznamem věcí, existuje i spousta tipů, které usnadní ten samotný proces zabalení. Některé z nich se hodí jen pro určitý typ cesty či zavazadla, mnohé jiné ale pro cestu jakéhokoli druhu, takže může být k užitku se přinejmenším ty obecnější „naučit“.

Tipy, které pomohou

  • Zavazadlo zvolte podle cíle cesty nebo toho, co potřebujete zabalit. Osobně v podstatě všude preferuji kufr. Především tam, kde jsem odkázaná na nějakou zprostředkovanou dopravu. Takže ho vozím úplně všude. A to ačkoli jsem před časem četla „super“ článek na téma, že kdo cestuje s kufrem, není cestovatel a nemá pak žádné zážitky :-). Myslím, že kufr poskytuje křehčím věcem lepší ochranu a rozhodně se mi obsah zavazadla lépe veze na kolečkách, než nese na zádech, protože se zády mám prostě problémy. To je samozřejmě otázka preferencí. V mnohých zemích je ale potřeba se smířit s možným zničením kufru, takže doporučuji pořizovat nějaký hodně bytelný, ale ne moc drahý…
  • Všechny věci, které bude potřeba zabalit, je dobré dát na jedno místo. Je pak dobře vidět, kolik toho doopravdy je, jestli je prostor vzít si náhradní boty nebo jestli naopak to tričko „co kdyby náhodou“ se tam už určitě nevejde. Kosmetickou taštičku můžeme připravit klidně prázdnou, jde o velikost, ne hmotnost a tedy její obsah.
  • Všechny věci je vhodné připravit alespoň den předem, protože pokud usoudíte, že ty plesové šaty prostě budete na treku potřebovat a je tedy třeba větší zavazadlo, bude ještě čas si nějaké vypůjčit nebo koupit.
  • Boty vycpěte ponožkami, dejte je do sáčků a položte na dno kufru.
  • Na dno dejte také případné knihy a další těžké a objemné věci. Ty těžké do kufru nejlépe co nejblíže ke kolečkům, při vezení kufru pak budete mít to nejtěžší úplně u země.
  • Na dno, respektive do dolní a střední části kufru dejte také věci, které určitě nebudete brzy potřebovat. Pokud očekáváte, že po vystoupení z dopravního prostředku v cílové destinaci budete potřebovat svetr, nechte ho až na konec, aby byl dobře k dosažení po otevření zavazadla a nebylo ho třeba tahat zdola.
  • Opalovací mléka nebo šampony dejte do (neděravých) sáčků a až pak do kosmetické taštičky. Klesá tím riziko umazání celého obsahu taštičky, pokud třeba praskne lahvička se šampónem.
  • Nekupujte cestovní balení kosmetiky, je zbytečně předražená. Sežeňte si malé lahvičky - od vzorků, od šampónů z hotelu nebo je kupte (levné prodává např. IKEA) - a přelijte do nich obsah větších balení. Šampon určitě nebudete potřebovat o objemu 250 ml, ale pro mě na třítýdenní dovolenou asi jen 9 dávek, i s velkou rezervou stačí 50 ml.
  • Kosmetickou taštičku nedávejte až na dno, ale ani moc nahoru – občas se hodí mít do ní přiměřeně snadný přístup. S oblibou využívám vyztužení kufru, které je po obvodu paralelně se zipem, a taštičku chrání, aby se v ní nic nerozbilo.
  • Rolujte! Především trička, ale i svetry a kalhoty je místo skládání dobře srolovat. Pokud si dáte záležet, do cíle dorazí nezmačkané i pokud jsou z mačkavého materiálu nebo mají různé záševky.

  • Jednotlivé věci dávejte do sáčků. Pro každou mikinu či kalhoty jeden sáček, některá trička dávám také každé zvlášť (kvůli mačkání, viz předchozí bod), ta obyčejná „nemačkavá“ pak třeba po pěti, stejně tak do sáčku plavky, do dalšího nasypu spodní prádlo... Kufr je pak organizovanější, lépe se v něm hledá (je snazší vyndat 2 sáčky nebo 20 jednotlivých věcí), klesá riziko namočení, pokud bude zavazadlo třeba někde na dešti, nebo umazání, pokud třeba praskne lahvička se šampónem.
  • Nerovnosti nebo mezery vycpěte spodním prádlem. Ženy pozor na vyztužené podprsenky, aby se neprolomily košíčky. Je dobré balit takové, které se dají mezi košíčky překroutit a oba košíčky vložit do sebe. Takto připravenou podprsenku pak dávám do zaobleného rohu kufru tak, aby obvodem kopírovala zaoblení, a vycpu jí něčím menším.
  • Křehké věci zabalte do oblečení a dejte co nejvíc do středu kufru, aby byly co nejvíce chráněny od případných nárazů. Takové balení plus vypodložení tvrdšími věcmi okolo stačí i k tomu, abyste z Jižní Afriky dovezli domů skleničku z vinařství. Vyzkoušeno za vás :-).
  • Kabát nebo sako rozprostřete, položte na něj třeba kalhoty a přes ně přehněte nahoru přesahující části kabátu/saka, na kterém pak díky „kalhotové vycpávce“ nebudou vidět sklady. Je to část toho výše kritizovaného „zaručeného“ tipu, jak správně zabalit.
  • Pokud vás čeká cesta letadlem, tak zkontrolujte, že opravdu nemáte v příručním zavazadle nic zakázaného. Ověřte si aktuálně platná pravidla pro vaši leteckou společnost a vaše letiště.
  • Pokud máte zavazadlo ve stejných barvách, jako 90% dalších cestovatelů, označte ho něčím nezaměnitelným. Já třeba kufr přepásávám zeleným popruhem a občas na ucho kufru vážu výraznou látkovou stuhu.