2020-03-16 - Rouška

Datum tvorby: 16. 3. 2020

Rouška - úvod.

Když v Číně propukla koncem roku 2019 epidemie koronaviru, byli jsme všichni vládou ujišťováni, že Česká republika je připravena. A mimo jiného, že respirátorů a roušek je dostatek. Když se epidemie začala na začátku března rozjíždět i u nás, ukázala se pravda - respirátory a roušky nemá k dispozici ani zdravotnický personál, natož třeba řidiči, prodavači nebo ohrožení staří a nemocní lidé... V jiné zemi by za tolik pochybení spojených s tak závžnou problematikou padaly hlavy, ale náš pan premiér ustojí všechno a ještě si z toho udělá vlastní PR. Ustřední krizový štáb byl ustanoven až 16. března a vyjádření epidemiologa jsem doteď neslyšela. Omlouvám se za politický úvod, ale dle mého hraje v celém problému velmi záasdní roli a je tím důvodem, proč vůbec vznikl tenhle článek.

Když lidi po dvou týdnech čekání pochopili, že se sice zavádějí stále přísnější opatření, ale ochranné prostředky pořád nejsou, nezbylo, než se zase spolehnout na „zlaté české ručičky“. A tak se o víkendu řada lidí pustila do šití roušek, které sice 100% neochrání před nakažením jejich nositele, ale naopak poměrně zásadně chrání okolí, pokud by nositel byl už nakažen. A když vzešlo 16. března v platnost nařízení, že se bez roušky nebo aspoň šály či šátku přes obličej nesmí do MHD, zasedla k šicímu stroji řada z nás. Včetně mě.

Roušek je několik typů, dají se vyrobit různé vlastně i téměř bez nutnosti šití, ty dva hlavní typy ale mají většinou společné, že dobře nepřiléhají k obličeji. To jsem zjistila díky respirátorům, které jsme kdysi pořídili kvůli cestování. Ty ale už mají ale něco za sebou a pro použití za současné situace mi nepřijdou vhodné. Z různých střihů roušek jsem nakonec vybrala ten, podle kterého šila o víkendu Monika Brýdová. Jen jsem si ho nepatrně upravila :-).

Potřebujeme

Rouška - potřebujeme.
  • Materiál: Zbytky hustě tkaných látek, netkanou textilii, nitě, závěsný rychlovazač, prádelní gumu
  • Nářadí a nástroje: Střih, nůžky, špendlíky, šicí stroj, jehlu, zavírací špendlík
  • Odhadovaná doba: 1 hodina, při troše cviku to půjde o dost rychleji

Střih

Původní střih (PDF, 2,81 MB). Po vytištění na A4 nesedí velikost s udanými rozměry, je nutné tisknout jako „původní velikost“.

Střih přímo k tisku na formát A4 (PDF, 64 kB).

Postup

1.Rouška - Krok 1.Střih roušky si přišpendlíme na látku a vystřihneme dva zrcadlově symetrické díly. Stejně postupujeme i s netkanou textilií. Já mám tři vrstvy - vrchní hustě tkanou dekorativní látku, netkanou textilii a bavlněnou látku ze starého trička.
2.Rouška - Krok 2.Každou dvojici v ohybu z rubu sešijeme.
3.Rouška - Krok 3.Všechny tři díly si podél delší strany sešpendlíme. Výsledné vrstvy látky bychom měli mít na sobě: bavlněnou lícem nahoru, dekorativní a netkanou rubem nahoru. Podél delší strany všechny tři vrstvy sešijeme.
4.Rouška - Krok 4.Roušku obrátíme na ruby, takže ve výsledku máme vrstvy: dekorativní, netkanou a bavlněnou.
5.Rouška - Krok 5.V nosní části ušijeme kapsičku.
6.Rouška - Krok 6.Z rychlovazače vyndáme drátek, rozstřihneme ho v polovině a zaoblíme mu rohy.
7.Rouška - Krok 7.Půlku drátku strčíme do kapsičky.
8.Rouška - Krok 8.Drátek zasuneme až na konec a na druhé straně zapošijeme, aby nevylézal.
9.Rouška - Krok 9.Volné konce sešpendlíme a sešijeme.
10.Rouška - Krok 10.Pak je zahneme, vytvoříme tunýlek a sešijeme.
11.Rouška - Krok 11.Tím máme hotový základ roušky.
12.Rouška - Krok 12.Prádelní gumu navlékneme na zavírací špendlík.
13.Rouška - Krok 13.Gumu pomocí zavíracího špendlíku protáhneme tunýlkem. Totéž uděláme s druhou polovinou roušky.
14.Rouška - Krok 14.Volné konce si sešpendlíme a vyzkoušíme, jak nám rouška sedí. Pak konce sešijeme a spoj zastrčíme do tunýlku.

Další fotky

Rouška.

Odkazy na další návody