2018-07-23 - Pytlíky na pečivo, ovoce a zeleninu

Datum tvorby: 23. 7. 2018

Pytlíky na pečivo, ovoce a zeleninu - úvod.

Eliminovat zbytečný odpad a plasty se snažím už delší dobu. Ne vždy se mi to daří. Látkovou nákupní tašku používám už minimálně 15 let, ale ty mikrotenové sáčky na ovoce a zeleninu, to byl oříšek… Někdy v loňském roce jsem objevila textilní pytlíky určené pro tyto účely, ale jejich cena mě vrátila do reality. Přitom nevypadaly o nic lépe, než kdybyste si podobný spíchnuli sami z kousku záclony. Tehdy jsem se rozhodla, že si takové pytlíky vyrobím.

Trvalo to ale víc než rok a nakoplo mě k tomu až video chorvatské krajiny, do které silný vítr ze sousední skládky nafoukal tisíce igeliťáků, a komentáře lidí na Facebooku. Víc než rok jsem žila v domnění, že doma žádný vhodný zbytek záclony nemám, lenost mě nepřiměla nějakou sehnat a až tohle mě donutilo se zamyslet a najít ten odstřižek záclony z pracovny, který přece někde musí být…

Potřebujeme

Pytlíky na pečivo, ovoce a zeleninu - potřebujeme.
  • Materiál: zbytky lehkých záclon, nit, zbytky stuh
  • Nářadí a nástroje: šicí stroj, nůžky
  • Odhadovaná doba: 10 minut

Postup

1.Pytlíky na pečivo, ovoce a zeleninu - Krok 1.Podle toho, jaké máme odstřižky záclon, je nastříháme a sešijeme do tvaru pytlíku. Můžeme využít zpevněné i již zaobroubené okraje.
Tip: Třepící se okraje můžeme opatrně zafixovat nad svíčkou.
2.Pytlíky na pečivo, ovoce a zeleninu - Krok 2.Horní okraj založíme a sešijeme tak, aby nám vzniknul „tunel“. Na jednom konci necháme kousek nesešitý.
3.Pytlíky na pečivo, ovoce a zeleninu - Krok 3.Tunelem v horním okraji skrz nesešitý kousek protáhneme stuhu a na jejím konci udělám uzlík.
4.Pytlíky na pečivo, ovoce a zeleninu - Krok 4.Hotovo. Čtyři sáčky ve dvou různých velikostech byly hotové za 1 hodinu včetně focení. Rozměry velkého pytlíku jsou cca 27×35,5 cm, malého pytlíku cca 17×28,5 cm.

Další informace a poznámky

Pokud nemáte zbytky záclon doma a nevyprosili jste si nějaké ani od nikoho ve své okolí, je prý možné koupit staré záclony v second handech. Osobně jsem je ale takhle pořídit nezkoušela. Alternativou by také mohly být záclony LILL (číslo artiklu: 100.702.62) z IKEA, rozměr 280×300 cm, 1 pár za 99 Kč, z toho by byly desítky pytlíků. Ne úplně vhodná je ale použitá textilie, která dost pruží, takže z ní ušitý pytlík nebude držet tvar a nebude asi ani moc pevný.

Jelikož textilní pytlíky mají za úkol nahradit ty mikrotenové, je potřeba počítat s tím, že půjdou v obchodě nebo na trzích na váhu a jejich hmotnost se tedy bude započítávat do hmotnosti obsahu a bude se za ní platit. Je to nutná daň za tu eliminaci plastů. Při volbě použitých materiálů je ale potřeba to zohlednit, nepoužívejte nic, co zbytečně hmotnost zvyšuje.

Pro tyto účely jsem své pytlíky otestovala - koupila jsem 2 broskve a 2 papriky. Každé jsem vždy zvážila zvlášť a následně v pytlíku - broskve v malém, papriky ve větším.

Pytlíky na pečivo, ovoce a zeleninu.
Nákup Broskve (37,90 Kč/kg)
Pytlík malý 17×28,5 cm
Papriky (42,90 Kč/kg)
Pytlík velký 27×35,5 cm
Hmotnost s pytlíkem 0,350 kg 0,412 kg
Hmotnost bez pytlíku 0,344 kg 0,398 kg
Rozdíl hmotnosti 0,006 kg 0,014 kg
Cena s pytlíkem 13,27 Kč 17,67 Kč
Cena bez pytlíku 13,04 Kč 17,07 Kč
Rozdíl v ceně 0,23 Kč 0,60 Kč

Pytlíky je možné použít i na pečivo. Jelikož ovoce a zelenina sáček často ušpiní, doporučuji si na pečivo vyhradit extra pytlíky a odlišit je třeba barvou použité stuhy. Ušpiněný sáček je možné vyprat klidně v pračce jako klasickou záclonu.

V obchodech se zatím na pytlíky tváří neutrálně a nikdo si jich moc nevšímá. Trochu problém může být nalepení štítků na pytlík. Na těch mých například štítky z Billy nedrží. Naštěstí na farmářských trzích tenhle problém odpadá... A (opět - naštěstí) tam odpadají i ty další plasty - úplně mě děsí, že jsem sice v následujícím nákupu vyeliminovala 2 mikrotenové pytlíky, ale dalších plastů je tam na zamoření půlky oceánu... :-(

Pytlíky na pečivo, ovoce a zeleninu.