2014-11-29 - Výroba scrapbookového šroubového alba 30×30” – od nákupu materiálu po hotové album

Datum tvorby: 29. 11. 2014

Úvod

Sehnat pěkné (nejen) scrapbookové album, které by mi vyhovovalo svou barvou, motivem, materiálem nebo tloušťkou mi připadá jako neřešitelný problém. Sehnat takové album šroubové už považuji za nemožné. Rozhodla jsem se tedy, že si takové album sama vyrobím…

Potřebujeme

Potřeby
  • Seznam materiálu: lepenka 3 mm (gramáž 2.340 g/m2), lepenka 1,8 mm (gramáž 1.400 g/m2), látka, potahový papír, lepidlo, 2 knihařské šrouby
  • Nářadí a nástroje: tužka, pravítko, nůžky, ideálně i (bytelná páková) řezačka, děrovačka/děrovací kleště/průrazník, štětec, kancelářské klipy, šroubovák
  • Odhadovaná doba: cca 2 hodiny

Nákup materiálu

Látku na potažení desek alba můžete obstarat v podstatě jakoukoli, ale neměla by být průhledná. Není důležitý materiál a samozřejmě ani vzor. Můžete použít třeba i různé zbytky látek, které sešijete. Syntetika se může hůře lepit, skrz některé materiály může prosakovat lepidlo a dělat nehezké „mapy“, nejlepší je vyzkoušet si kousíček látky nalepit třeba na zbytek čtvrtky, abyste viděli, jak se bude chovat.

Na desky alba jsem použila lepenku o síle 3 mm, na proužky do vnitřní vazby lepenku o síle 1,8 mm, na vnitřní začištění potahový papír Geltex Prima LS 111 a na spojení desek a obsahu knihařské šrouby dlouhé 40 mm. Různé parametry si můžete „navolit“ sami – zvolit jinou sílu lepenky, barvu potahového papíru nebo délku šroubů. Vše jsem nakoupila přes e-shop společnosti VOSS Žádovice, s.r.o. Podívejte se ale i jinde, nakupujte nejlépe osobně, nákup v tomto e-shopu totiž přímo doporučit nemohu, protože tam v době mého nákupu měli v e-shopu a objednávkách docela nepořádek. Lepenku prodávali na kilogramy, tak jsem to propočítala podle gramáže a objednala 3 kilogramy. Pak mi přišlo potvrzení objednávky s informací, že zásilka bude odeslána, jakmile provedu úhradu. K objednávce jsem psala dotaz na velikost archů lepenky, ale nikdo na něj neodpověděl a místo odpovědi jsem následující den obdržela informaci, že balík byl odeslán. Měla jsem radost ze vstřícnosti a rychlosti prodejce, který nečekal na platbu, takže jsem obratem uhradila objednávku a druhý den jsem od prodejce dostala po e-mailu mírně arogantní sdělení, že jsem měla počkat na fakturu, že částka oproti objednávce se liší a že mám doplatit rozdíl. V následné komunikaci jsme se s paní dobraly toho, že prodávají celé archy a že prodávat na hmotnost nejde, jak že by mi jako ty mé 3 kg odvážili, takže místo 3 kg mi poslali 3 archy, které váží asi 5,1 kg, a protože v e-shopu mají cenu za kilogram, chtěli ten rozdíl za 2,1 kg doplatit. Šlo o necelých 60 Kč, nemělo smysl se s nimi dohadovat, ale jejich přístup mě dost zklamal, v podstatě celou dobu se mnou jednali, jako by to byla moje vina, že nejsou schopni dodat to, co prodávají. Co jsem se dívala, teď už mají popisky v e-shopu trochu upravené, ale pořád prodávají na hmotnost, takže zákazník při objednání neví, jen tuší, kolik vlastně bude platit… Nechápu, proč prostě v e-shopu nezmění jednotky z kg na ks a nenastaví různé ceny podle síly lepenky a bylo by… Nepíši to proto, abych si stěžovala, spíš abyste si dali pozor, co objednáváte a co očekáváte, vše si ověřili, napsali podrobnosti do políček pro poznámku, e-mail, zavolali…

Nákres

Abych předešla případným nejasnostem a omylům, přikládám nákres s uvedením mnou použitých rozměrů, pro potřeby stažení i ve verzi PDF (32 kB). Nicméně rozměry jsou bez záruky, vždy prosím vše radši přepočítejte a přeměřte, mohla jsem se někde přepsat.

Potřeby

Pokud pochopíte systém alba, bude pro vás maličkost spočítat si rozměry na album jakýchkoli rozměrů.

Postup

1.Krok 1.Na lepenku si vyměříme rozměry na desky alba – na jedno album budeme potřebovat:
  • 2× 34,6×32,2 cm
  • 2x 2,5x32,2 cm
  • 2x 2,3×32,2 cm
2.Krok 2.Předkreslené tvary vystříháme, což v případě lepenky o síle 3 mm jde opravdu ztuha a je to o zničení nůžek a možná i o úraz, takže v lepším případě nařežeme na pákové řezačce nebo pomocí odlamovacího nože podél kovového pravítka, obojí jde mnohem lépe, než těmi nůžkami.
3.Krok 3.Výsledkem je připravený základ na alba:
  • 2× 34,6×32,2 cm
  • 2x 2,5x32,2 cm
  • 2x 2,3×32,2 cm
Tip:
Do pruhu 2,5×32,2 cm si rovnou uděláme dírky. Tento krok můžeme vynechat a dírky udělat až nakonec.
4.Krok 4.Podle výše uvedeného nákresu začneme jednotlivé části lepit na látku – začneme nevětším kusem, který lepíme cca 1,5 cm od okraje látky, následuje širší proužek a užší proužek. Lepidla nanášejte co nejméně, aby neprosakovalo látkou.
Tip:
Alternativně můžete místo látky použít papír. Měl by mít vyšší gramáž, aby se nekrabatil při lepení, ale zas ne moc vysokou, aby se nelámal. Pokud použijete papír, doporučuji vyrobit na album obal z průhledné fólie, protože papír je při manipulaci s albem náchylnější na prodření.
5.Krok 5.Cca 1,5 cm od okraje látku odstřihneme.
6.Krok 6.Přilepíme rohy.
7.Krok 7.Založíme zbylé okraje látky, podle potřeby zajistíme klipem a necháme zaschnout.
8.Krok 8.V mezičase si připravíme druhý základ desek.
9.Krok 9.Pokud jsme si na začátku udělali do jednoho z pruhů díry, nyní proděravíme nalepenou látku.
10.Krok 10.Připravíme si dva archy potahového papíru o rozměrech 39,7×31,2 cm.
11.Krok 11.Každý arch přilepíme na vnitřek desek.
12.Krok 12.Nyní již definitivně proděravíme širší pruh, případně doděláme dírku do potahového papíru.
13.Krok 13.Proužky na jednom z konců zahneme do finální podoby a zajistíme klipem.
14.Krok 14.Připravíme si hřbet – arch 32,2×10 cm a podle nákresu připravíme otvory, nebo je alespoň předkreslíme.
15.Krok 15.Na jednu stranu nalepíme látku.
16.Krok 16.A prostřihneme otvory.
17.Krok 17.Z lepenky o síle 1,8 mm nařežeme proužky dlouhé 30,7 cm a široké 1,5 cm. Jejich počet záleží na síle alba, resp. délce knihařských šroubů, četnosti prokládání, počtu vložených stran nebo míře zdobení – já do každého alba připravuji 8 kusů.
18.Krok 18.Nyní již zbývá album zkompletovat - máme dvoje desky, hřbet, vnitřní stránky, prokládací proužky, knihařské šrouby a šroubovák.
19.Krok 19.Skrz otvory jedněch desek prostrčíme šrouby.
20.Krok 20.Okraj zahneme.
21.Krok 21.Na trčící šrouby navlečeme hřbet…
22.Krok 22.…pět listů…
23.Krok 23.… a dva prokládací proužky.
Tip:
Počet listů a prokládacích proužků je samozřejmě na vás, vše záleží na počtu stránek, které chcete do alba dát, na jejich zdobení nebo na délce knihařského šroubu.
24.Krok 24.Postupně střídáme listy s prokládacími proužky.
25.Krok 25.Na závěr ohneme hřbet…
26.Krok 26.…na konce šroubů navlečeme druhé desky…
27.Krok 27.…a zašroubujeme.
28.Krok 28.A máme hotovo.
Poznámka:
Na toto album byly použity knihařské šrouby o délce 40 mm, ale v albu je zatím jen 11 stránek (v plánu je jich 25), takže hřbet je zatím volný.

Další fotky