2013-05-26 - Džínový obal na šanon

Úvod

Název: Džínový obal na šanon
Datum tvorby: 25. a 26. 5. 2013

Kolegyně v práci chtěla vyhodit několik starých širokých čtyřkroužkových šanonů, které se jí na firemní dokumenty nehodily. Já je mám naopak ráda, ze čtyřkroužkových se nevytrhává obsah a takhle široké čtyřkroužkové vůbec nejsou k sehnání. Takže jsem se jich ujala a odvezla si je domů. Ve skutečnosti ale byly dost ošklivé, a když jsem teď pro ně (tedy zatím pro ten první) našla využití, rozhodla jsem se mu vyrobit nový obal ze starých džínových kalhot…

Před...

Potřebujeme

  • Seznam materiálu: šanon, staré džíny, nitě, lepidlo
  • Nářadí a nástroje: šicí stroj, jehla, špendlíky, nůžky
  • Odhadovaná doba: základ obalu cca 2 hodiny + zdobení

Postup

1.Krok 1.Připravíme si staré džíny.
2.Krok 2.Odměříme si výšku šanonu (v našem případě 31 cm) a z kalhot (nejlépe z nohavic, ale lze použít jakoukoli část) si nastříháme pruhy v potřebné velikosti plus s rezervou (v našem případě cca 34 cm). Na některé pruhy můžeme našít stuhu.
3.Krok 3.Jednotlivé pruhy sešijeme v dlouhý pruh, pokud chceme, můžeme zkusit zohlednit, jaká část bude na přední straně desek. Jeden konec ohneme, odměříme si jednu polovinu desek, našpendlíme a z rubu sešijeme. V závislosti na pružnosti látky jí trochu napínáme, aby obal na deskách nebyl volný.
4.Krok 4.Ušitou polovinu navlékneme na desky, odměříme si druhou polovinu desek, našpendlíme a z rubu sešijeme. Tím se nám vytvoří dvě kapsy s otvorem uprostřed.
5.Krok 5.Obal otočíme na líc.
6.Krok 6.Nyní již s určitostí víme, která část obalu bude na přední straně šanonu, takže můžeme tuto část nazdobit. V tomto případě byl vyšit nápis „Kronika cestování“.
7.Krok 7.Pokud jsme někde nechali přiznaný roztřepený okraj, je dobré ho zatřít trochou lepidla, aby se víc netřepil, a necháme zaschnout.
8.Krok 8.Hotový obal navlékneme na šanon.
9.Krok 9.Ohyby hřbetu prošijeme, aby v ohybech látka od podkladu neodstávala.
10.Krok 10.Spoj začistíme a pod kroužkovou vazbou sešijeme oba konce obalu, což je z celé tvorby zřejmě nejnáročnější část.

... a po

Další fotky