2018-08-31 - 2018-09-02 - Norsko, Oslo

Obsah

Úvod, přípravy

V červnu 2018 se objevily letenky do Osla za přijatelnou cenu. Čekali jsme na nějaké víkendové od té doby, co nás opustil Kelly. Mysleli jsme si, že když už s námi nebude, budeme ty víkendové akce často využívat, ale za celou dobu se žádné použitelné letenky neobjevily. Tyhle jsme si tedy nemohli nechat ujít.

31. 8. 2018 - Odlet z Prahy do Osla

Odlet z Prahy ve 21:55 jen s příručním zavazadlem znamenal, že jsme na letiště dorazili jen v malém předstihu. I tak jsme si ale nějakou dobu poseděli u gate, kde jsem z nudy vytáhla skicák a začala si trochu kreslit.

Letadlo bylo poloprázdné a let samotný dost rychle utekl. Přistáli jsme těsně před půlnocí jako poslední let toho dne. Letiště mě překvapilo krásným severským stylem, dřevem obkládaným stropem. Jeho nevýhodou ale je, že v noci z něj nic neodlétá, takže se všechno zavírá a v neveřejné části letiště se nedá ani přečkat noc.

V té veřejné jsme naštěstí našli nějakou kavárnu, která sice měla pomocí stolů a křesílek zahrazený vstup, ale nikoho to moc nezajímalo a už tam bylo pár lidí. Měli sympaticky pohodlné polstrované lavice. Takže jsme se tam uložili a prospali se až do rána.

1. 9. 2018 - Oslo

Okolo 5:00 se letiště pomalu začalo probouzet, takže jsme asi v 5:30 svá dočasná lůžka opustili. Na toaletách jsme v rychlosti provedli nezbytnou hygienu a vyrazili vlakem do centra. Jeli jsme prvním ranním vlakem v 6:13.

Kvůli brzké ranní hodině byl naším prvním cílem Vigelandsparken (Vigeland park), který nás neomezoval otvírací dobou. Dorazili jsme tam asi v 7:00 a procházkou a obhlížením různých soch i staveb jsme strávili asi 45 minut.

Pak jsme si pořídili něco k snídani a přesunuli se k Det Kongelige Slott (Královský palác). Dorazili jsme tam asi v 8:15 a bylo naprosto úžasné, že tam vůbec nikdo nebyl. Stihli jsme si užít samoty i udělat nějaké fotky, pak se postupně začaly objevovat první skupinky asijských turistů. Chvíli jsme pozorovali stráž, prošli se i parkem za palácem a pak zamířili do čtvrti Aker Brygge.

V tamním přístavu Pipervika bylo ráno taky jen málo lidí, vlastně jen běžci. Jak jsme se ale procházeli po promenádě, postupně začalo lidí přibývat, Oslo se konečně probudilo :-). Čtvrť Aker Brygge volně přechází v dost podobnou čtvrť Tjuvholmen. V obou se mi moc líbily porůznu rozmístěné sochy, ale i tamní moderní a přesto citlivá architektura domů obklopujících vodní kanály.

U přístavu stojí také Rådhuset (Radnice). Tmavočervená funkcionalistická stavba se dvěma dominantními věžemi. Svou krásou mě rozhodně nezaujala. Ale prý se v ní každý rok udělují Nobelovy ceny míru.

Pak jsme se trochu toulali okolními uličkami. V jednom z obchodů jsem ze zvědavosti omrkla slavné batohy Fjällräven – ani teď nechápu, co na nich kdo vidí :-). Prošli jsme se ulicí Karl Johans Gate, prohlédli jsme si Nationaltheatret (Národní divadlo), Stortinget (Parlament) a Domkirke (Katedrálu). Někdo v ní hrál krásně na varhany.

Krásnou uličkou Kirkeristen jsme se přesunuli do infocentra u nádraží pro náš OsloPass. Po jejím vyzvednutí jsme se přesunuli k Operahuset (Opeře). Dá se vyjít i na střechu, ze které je pak pěkný výhled hlavně na přístav a taky na Holmenkollen.

Právě tam vedla naše další cesta, takže jsme zamířili do stanice. Cestou jsme letmo obhlédli budovy Finansdepartementet, Høyesterett a kostel Trefoldighetskirken. A pak jsme metrem vyrazili na osloský Petřín :-).

Na Holmenkollenu zrovna probíhal nějaký závor typu Predator nebo Spartan Race, takže pohyb po areálu byl trochu komplikovanější. Biatlonovou střelnici i skokanský můstek jsme ale obhlédli bez problémů. Trochu jsme vylezli i na skokanský můstek a v rámci návštěvy zdejšího muzea vyjeli výtahem na jeho vrchol. Byl odtamtud krásný výhled na město.

Trochu jsme se zdrželi ve Skimuseet (Muzeum zimních sportů). Zaujala mě tam řada exponátů, třeba skokanské lyže Noriaki Kasaie nebo běžky Bjørna Dæhlieho :-).

Pak už byl čas vyrazit na ubytování do Central City Apartments. Bylo kousek od stanice, tak jsme šli nejdřív tam. Neskutečně dlouho jsme čekali na recepci na check-in, neměli uklizené pokoje :-(. Pak jsme dali věci na pokoj a došli do supermarketu na nákup něčeho k večeři, snídani a pití.

2. 9. 2018 - Oslo, odlet z Osla do Prahy

Ráno jsme sice nikam nespěchali, ale spát můžeme jindy. Takže po snídani jsme vyrazili na metro, přesunuli se do centra a některá místa zase obhlédli bez lidí.

Postupně jsme došli až k Akershus Festning (Pevnost Akershus). Ta nemá otvírací dobu, takže jsme to tam pořádně prochodili, užili si výhled na město i Oslofjord.

Procházkou liduprázdnými ulicemi jsme došli až k radnici, kde je stanice autobusů. Počkali jsme tam na autobus a přesunuli se na ostrov Bygdøy. Naše první zastávka bylo Vikingskipshuset (Muzeum vikingských lodí). Byli jsme tam brzo, na otevření v 9:00 jsme museli chvíli počkat. V mezičase jsme si uložili batohy do skříněk. Muzeum je malé, ale zajímavé, takže jsme v něm strávili asi 40 minut.

Pak jsme pokračovali do Norsk Folkemuseum (Norské lidové muzeum), které je naopak neskutečně rozlehlé. Je to klasický skanzen se spoustou domků rozmístěných v prostorném areálu a s různými expozicemi v mnoha z nich. Zaujal mě třeba kostel s krásnými dřevořezbami, tradiční střechy z kůry, ale i modernější expozice lékárny nebo ateliér umělce. Areál je tak velký, že jsme v něm strávili skoro 2 a půl hodiny.

Přesunuli jsme se k Polarskip Museet (Fram). Kromě známé lodi Fram, která byla používaná pro polární výpravy na přelomu 19. a 20. století tu byla spousta souvisejících expozic. Samotná loď se dala prochodit, navštívit podpalubí, nakouknout do kajut a lépe pochopit, jak ty expedice probíhaly.

Hned přes ulici je menší muzeum Kon-Tiki Museet (Muzeum Kon-Tiki) zasvěcené, kam jsme se asi po hodině přesunuli. Kon-Tiki je vor z balsového dřeva, na kterém cestovatel Thor Heyerdahl přeplul Tichý oceán od pobřeží Jižní Ameriky až do Polynésie.

Z ostrova Bygdøy jsme se do přístavu Pipervika vrátili lodí. Centrum je docela malé, takže k Reptilpark jsme došli pěšky. Je to taková maličká ZOO s ještěry, žábami, různými pavouky a hmyzem.

To už bylo jen na vyplnění času. Dojeli jsme na letiště, odkud nám v 19:25 letělo letadlo zpátky do Prahy.