2016-11-17 - Skeletování listů

Datum tvorby: 17. 11. 2016

Skeletování listů - úvod.

Zajímavou podzimní dekorací jsou skeletované či preparované listy. Jde vlastně o jakousi kostru listů, která ve výsledku připomíná krajku. Listy se dají koupit hotové, ale není problém si vyrobit i vlastní a doupravit si je přesně podle potřeb.

Potřebujeme

  • Seznam materiálu: Listy, ubrousek, alternativně bělidlo a barvy
  • Nářadí a nástroje: Měkký kartáček
  • Odhadovaná doba: 10 minut + odstátí ve vodě

Postup

1.Skeletování listů - Krok 1.Nasbíráme si listy. Měly by být ještě alespoň trochu zelené, měkké, bez nějakých výrazných nedostatků (díry, suchá místa).
2.Skeletování listů - Krok 2.Listy vložíme do mísy s vodou a necháme je v ní několik dní. Vodu občas vyměníme, aby listy nezačaly uhnívat.
Tip: Pokud nechceme několik dní čekat, můžeme celý proces urychlit. Do starého hrnce dáme 1 díl krystalické sody a 4 díly vody, přidáme listy a dáme vařit. Na mírném ohni vaříme podle druhu listu cca 45 - 90 minut, v případě potřeby doléváme vodu. Místo krystalické sody můžeme použít také hašené vápno (1 díl vápna na 10 dílů vody, vařit asi 20 - 30 minut) nebo listy povařit v etanolu (lihu).
3.Skeletování listů - Krok 3.Listy se změklou dužinou položíme na podklad a kartáčkem opatrně začneme odstraňovat dužinu.
4.Skeletování listů - Krok 4.Listy opatrně opláchneme vodou a rozložíme na ubrousek.
Tip: Listy můžeme v této fázi vybělit bělidlem (dle síly listu máčejte max 5-10 minut) nebo obarvit (podle požadovaného odstínu a intenzity barvy barvíme buď před bělením nebo po něm, použít můžeme potravinářské barvy, akvarelové barvy, tuš...).
5.Skeletování listů - Krok 5.Až ubrousek vsákne přebytečnou vodu, můžeme listy nechat vyrovnat. Vhodný je třeba starý katalog cestovní kanceláře s křídovým papírem, na který se listy nepřilepí. Necháme zatížené do druhého dne.
Tip: Pokud nechceme čekat, můžeme listy přežehlit žehličkou přes látkový kapesník.
6.Skeletování listů - Krok 6.Uschlé vylisované listy opatrně vyjmeme z katalogu a využijeme podle vlastní fantazie.

Další fotky

Skeletování listů - doplňková fotka