2015-08-23 - Taštička na cestovní deník

Datum tvorby: 23. 8. 2015

Úvod

Na některé dovolené si připravuji vlastní cestovní deník, který vozím s sebou. Obsah deníků vzniká v průběhu dovolených, takže je potřeba mimo samotného připraveného deníkového základu vzít s sebou i pár věcí na jeho výrobu. Na kreativním blogu jsem nedávno psala něco málo o tom, co balím s sebou. Takto připravený deník ale sestával ze tří částí a převážet ho v příručním zavazadle byla trochu otrava, takže jsem chtěla něco, do čeho se vejde všechno. Bohužel, nákup nepřicházel v úvahu, vše, co jsem v e-shopech našla, bylo z nějakého důvodu nepoužitelné. Takže jsem se rozhodla si nějaké „desky“ přímo na míru ušít.

Níže předkládám orientační návod na výrobu. Berte ho, prosím, jako orientační, pro inspiraci. Rozměry i vnitřní rozvržení je přizpůsobeno mým vlastním potřebám.

Potřebujeme

  • Seznam materiálu: zbytek látky, zip (lepší je dělitelný), několik kancelářských desek/obalů/pouzder/sloh z pevnějšího plastu, nit
  • Nářadí a nástroje: metr či pravítko, krejčovská křída či tužka, špendlíky, jehla, nůžky
  • Odhadovaná doba: několik hodin

Postup

1.Krok 1.Z látky si ustřihneme pruh o rozměrech 157 × 24,5 cm.
Poznámka:
Pokud vás někde budou mást švy navíc, bude to zřejmě z toho důvodu, že moje látka nebyla dostatečně dlouhá a musela jsem tedy pruh nastavovat.
2.Krok 2.
Krok 2.
Na obou kratších koncích látku zahneme a prošijeme – na nákresu je červeně vyznačeno místo ohybu.
3.Krok 3.
Krok 3.
Z připraveného pruhu látky si poskládáme výslednou taštičku.
Výsledkem bude při pohledu z boku jakýsi „hřeben“ – dvě delší bočnice, tři kratší vnitřní předěly a mezi nimi vždy mezera (budoucí dno – 1× 2 cm a 3× 1cm). Okrajové díly budou zahnuty dovnitř – na levém nákresu je červeně zakreslen šev, který jsme vytvořili v předchozím kroku. Při pohledu z lícu bude zahnutí samozřejmě dovnitř – sklad látky při pohledu z boku je vidět na pravém nákresu.
Tip:
Doporučuji poskládat si taštičku nejdříve z lícu, prohlédnout si požadovaný výsledek a pak poskládat z rubu a sešpendlit.
4.Krok 4.Všech pět dílů (2 bočnice a 3 vnitřní předěly) na krajích sešijeme.
5.Krok 5.Celou taštičku obrátíme na lícovou stranu.
6.Krok 6.Z kancelářských desek si nastříháme vnitřní výztuhy:
2× 21,5×16 cm
3× 21,5×14,5 cm
7.Krok 7.Do vzniklých „kapes“ nastrkáme výztuhy – dvě větší do bočnic a tři menší do vnitřních předělů. Výztuhy v každé „kapse“ vycentrujeme a na několika místech po obvodu sešpendlíme látku, aby se výztuhy nehýbaly.
8.Krok 8.Prošijeme látku podél delší strany výztuhy, čímž nám v každé kapse vznikne dno.
9.Krok 9.U bočnic prošijeme látku také podél druhé delší strany výztuhy, čímž nám vzniknou klopy pro našití zipu.
10.Krok 10.U vnitřních kapes prošijeme látku také podél obou kratších stran výztuh.
11.Krok 11.Pokud chceme v taštičce mít kapsičky nebo otvory na tužky, je pravý čas tyto prvky všít na jednotlivé kapsy – tentokrát se nebojíme šít skrz výztuhu, ale volíme delší šev, aby otvory ve výztuze nebyly blízko u sebe a výztuha se nezničila.
12.Krok 12.Na vzniklé klopy přišijeme zip.
Tip:
Poněkud neobvykle jsem zvolila zip dělený. Výhodou je, že jde rozepnout po celé délce a nebude tedy bránit vložení obsahu dovnitř nebo jeho vyndání ven.
13.Krok 13.
Krok 13.
Krok 13.
Na závěr sešijeme boky, čímž vzniknou jednotlivé kapsy. Máme v podstatě několik možností:
  1. Pokud nám nevadí, že jednotlivé kapsy nebudou úplně těsnit, můžeme na boky našít jen obdélníky látky.
  2. Pokud chceme, aby jednotlivé kapsy byly od sebe opravdu oddělené, sešijeme vždy dvě spolu sousedící k sobě a to tak, že boční šev přitlačíme k výztuze, čímž nám vzniknou na obou stranách přesahy, které můžeme sešít, bohužel je to nutné v ruce.
    Nákres znázorňuje jednu vnitřní výztuhu, na níž jsou červeně zvýrazněné švy, které upevňují výztuhu mezi sebou. Zatlačením na okraj ve směru šipky se vyboulí boční přesahy do stran – znázorněno na detailnějším nákresu. Přesahy si našpendlíme a pak vždy dva sousedící sešijeme.
  3. Pokud se nám nelíbí nevzhledné řešení bodu b), můžeme celý bok ještě zakrýt obdélníkem látky jako v bodě a).

Tip: Obdobná taštička dobře poslouží na cestách i jako taštička kosmetická nebo jako lékárnička.

Další fotky